Hlavní obsah

S dudlíkem proti chrápání

– GÖTTINGEN
Novinky, Korzo/P

Dudlík dost možná přestaneme vídat jen v postýlkách kojenců a batolat, neboť němečtí odborníci z Univerzity v Göttingenu s ním dokáží vyléčit chrápání dospělých lidí. Jeho speciálně upravená verze dokáže během spánku zafixovat jazyk na svém místě za zuby, takže nepřekáží při dýchání a nepůsobí chrápání.

Foto: Klára Kašparová

26. 11. v Divadelním klubu

Článek

Chrápání totiž většinou způsobuje povolení jazyka a měkkého patra, takže při nadechování a vydechování se tyto části úst a krku chvějí a vydávají tolik nepříjemné chrápání.

"Podařilo se nám úspěšně vyléčit sedm z deseti pacientů trpících chrápáním. Přitom nejvíce náš vynález ocení partneři postižených osob. Právě devět z desíti chrápajících přišlo do naší ordinace z podnětu svého partnera. Dudlík je velmi jednoduchá a účinná pomůcka. Jeho aplikace vyžaduje jen velmi málo zkušeností," prohlásil doktor Wilfried Engelke.

Speciální dudlík se vkládá do úst a částečně polkne. Přitom zafixuje jazyk, zpevní jej a dokáže ho udržet na svém místě. Podle odborníků pomáhá také přirozený lidský reflex sání. Když je takto znehybněn celý jazyk, patro nemůže vibrovat a rezonovat, takže nevzniká nepříjemný zvuk, jenž rozladí všechny ostatní spáče. Chrápající osoba v noci většinou spí s pootevřenými ústy. S dudlíkem jsou však údajně ústa celou noc zavřená.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám