Hlavní obsah

Rýžové mléko obsahuje karcinogen, zní varování z Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda a evropští pediatři vydali varování, které se dotkne spousty rodin, jež svým dětem jako náhradu klasického kravského mléka podávají mléko rýžové. Právě to prý totiž obsahuje nebezpečně vysokou koncentraci těžkého kovu a karcinogenu arzenu. Ten může vážně ohrozit zdraví dítěte. Dětem do pěti let odborníci doporučují rýžové mléko nepodávat vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Rýžové mléko

Článek

Arzen se do rýže dostává s pesticidy, ale tento toxický kov je navíc splavován z velkých oblastí se srážkovou vodou do bažin, v nichž se pak rýže pěstuje. Mléko se přitom vyrábí z rýžových otrub (obalů zrna), které obsahují více pesticidů a arzenu než zrno samotné. Proto je mléko koncentrovanějším zdrojem tohoto těžkého kovu než bílá rýže připravovaná jako příloha.

Britské veřejné zdravotnictví vydalo zprávu, v níž varuje rodiče před podáváním rýžového mléka malým dětem do pěti let. Rýžové mléko se často doporučuje jako náhrada toho kravského u dětí, které dobře nesnášejí laktózu.

Evropská společnost pediatrické gastroenterologie, hematologie a výživy však tvrdí, že by rýžové mléko neměly ani děti starší.

V Česku se bát nemusíme

„Naše zkušenosti se týkají výlučně rýžových proteinů, které měly více než stonásobně překročené maximální povolené hodnoty hliníku. Ten je dáván do souvislosti s Alzheimerovou chorobou,” říká Filip Degl ze společnosti Ketofit.

Arzen patří do základní čtveřice sledovaných těžkých kovů, je testován u většiny potravin a vyžadován na každém analytickém certifikátu. „Pokud některý výrobní podnik arzen laboratorně neověřuje a nedejbože uvádí do oběhu potraviny kontaminované tímto těžkým kovem, porušuje právo jak evropské, tak české. Je v pravomoci Státní zemědělské potravinové inspekce (SZPI), aby na podnět spotřebitele překontrolovala takový výrobek,” říká Degl.

A jeho slova potvrzuje i mluvčí Státní zemědělské potravinové inspekce Pavel Kopřiva: „Při zjištění kontaminace arzenem žádá SZPI o stanovisko Státní zdravotní ústav, který stanoví, zda je zjištěná koncentrace kontaminující látky bezpečná pro zdraví, a to i s ohledem na skupinu spotřebitelů, pro kterou je potravina určena (např. jedná-li se o dětskou výživu). V současné době ale v České republice nemonitorujeme žádné rýžové mléko, jež by bylo kontaminováno arzenem.”

Rýžové mléko není „mléko”

„V první řadě by tento rýžový nápoj neměl být označován slovem 'mléko',“ říká Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Nicméně s tvrzením a varováním z Británie ale souhlasí – je prý obecně známo, že slupky rýžových zrn arzen obsahují.

„Anorganický arzen je považován za karcinogen prvního stupně a jeho dlouhodobé působení má negativní vliv na lidské zdraví,“ popisuje hrozbu arzenu v rýžovém nápoji doktorka Iva Hojsaková ze Záhřebské univerzity.

Chybí analýza v rýžových výrobcích

Podle evropských zdravotníků zatím chybí především analýza obsahu arzenu v rýžových výrobcích.  A rodiče by pak rýžové nápoje s arzenem neměli podávat dětem. Ne každé rýžové mléko a výrobek musí ale nutně obsahovat vysokou hodnotu arzenu. Problém je, že se zatím obsah tohoto těžkého kovu netestuje a na výrobcích se neuvádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám