Hlavní obsah

Rýmička je pro muže opravdu závažné onemocnění, tvrdí vědci

– MONTREAL

Jeden vtip říká, že nejsmrtelnější chorobu mužů je rýmička. A podle britských odborníků má tato noční můra každé manželky a přítelkyně biologický základ. Muži jsou z hlediska infekčních onemocnění totiž značně slabším pohlavím, protože mají slabší imunitu. A z obyčejné rýmy proto dělají hned vážnou chřipku a z bolesti hlavy migrénu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zná to každá žena, když její miláček onemocní, je z obyčejného nachlazení smrtelná choroba. Když onemocní ona sama silnou chřipkou, zvládá se ještě starat o zdravého partnera. Podle britských vědců za to může biologická podstata obou pohlaví a především fakt, že ženy mají silnější imunitu a větší odolnost díky ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu.

A tento hormon pomáhá imunitě v tzv. obraně první linie, kdy se do těla dostanou bakterie a viry. Kanaďané zkoumali účinky enzymu kaspázy 12, která činí tělo náchylnějším k infekcím tím, že blokuje zánětlivost imunitního systému, jímž se tělo proti bakteriím brání. A organismy, které produkci kaspázy 12 nemají nebo blokují, jsou vůči infekcím odolnější.

Přitom ženy mající stejné množství tohoto enzymu jako muži, jsou i tak vůči infekcím odolnější. Za vše může právě hormon estrogen, kterého mají muži v těle jen velmi malé množství.

„Tyto závěry naznačují, že ženy mají mnohem silnější zánětlivou odpověď než muži,“ uvedla jedna z autorek studie Maya Salehová z McGill University v Montrealu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na jarní nachlazení

Přichází jaro a jako každoročně nás svými výkyvy počasí zaskočí v podobě častých rým a pokašlávání, prostě lehkého nachlazení. Existuje několik zaručených rad,...

Výběr článků

Načítám