Hlavní obsah

Rychle hubnout lze i díky sacharidům, ukážeme vám jak

Novinky, das

Většina diet a rad na hubnutí zní: Omezte sacharidy a zhubnete. A tak milióny lidí na této planetě vynechává ze svého jídelníčku sladké, pečivo, brambory a další potraviny s vysokým obsahem sacharidů neboli cukrů - tedy vše co je po psychické stránce vlastně uspokojuje. Není tedy divu, že jsou během prvních dnů držení diety velmi nervózní a podráždění a hubnout obvykle dlouho nevydrží.

Článek

Nový trend v hubnutí však tvrdí, že ženy mohou i nadále jíst své oblíbené těstoviny, brambory ve slupce, a přesto zhubnou až 3 kilogramy týdně.

Ne všechny sacharidy jsou totiž špatné. Některé z nich obsahují tzv. rezistentní škroby, které naopak v určitém množství velmi aktivně podporují hubnutí. Tyto škroby se v podstatě chovají, jako by chtěly zabránit trávení. Putují skrz trávicí systém v téměř neporušené podobě, přičemž produkují mastné kyseliny, jež stimulují odbourávání tuku především v oblasti břicha a boků a zároveň povzbuzují játra ke spalování tuků.

Díky tomu se zrychlí metabolismus, zaktivuje hormon sytosti a člověk hubne, ačkoliv nemá pocit hladu. Navíc shozená kila se týkají především tuku, svalová hmota zůstává.

Podle knihy Sacharidy pro milovníky diet, uznávané odbornice na zdraví životní styl Ellen Kunesové hubnutí pomocí zdravých škrobů zaručuje nejen rychlý způsob, jak se zbavit přebytečných kilogramů, ale také dlouhodobý účinek bez jojo efektu.

Lidské tělo je stavěné na příjem sacharidů, ani mozek bez nich nedokáže fungovat a je tedy naprostý nesmysl se těchto potravin zcela vzdávat.

Foto: Profimedia.cz

Dieta závislá na rezistentním škrobu

Autoři diety závislé na rezistentním škrobu Ellen Kunesová a Franceska Largemanová- Rothová vycházely z více jak 200 vědeckých studií z celého světa, které dokazují, že rezistentní škroby dokáží potlačovat chuť k jídlu a zároveň nastartovat metabolismus.

Například podle jeden americký výzkum tvrdí, že pokud průměrná žena během jídla zkonzumuje rezistentní škroby, obvykle sní až o deset procent menší porci.

Další studie zase poukazuje na to, že sní-li člověk rezistentní škroby, zvyšuje se u něj aktivita trávicích enzymů, jež spalují tuky, a zároveň se snižuje aktivita enzymů, jež mají na starosti ukládání tuku.

Pokud tedy člověk zařadí do své snídaně potraviny s rezistentními škroby, pak tělo začne spalovat tuky a zároveň člověk zkonzumuje až o 25 procent méně kalorií během celého dne.

Běžně zkonzumujeme okolo 4,8 g rezistentních škrobů denně, pokud tedy zvýšíme jejich konzumaci na 15 g denně, nastartujeme tak organismus a výrazně urychlíme hubnutí.

Top potraviny s vysokým obsahem rezistentních škrobů
Banány - jsou vůbec nejbohatším zdrojem rezistentních škrobů. Zároveň obsahují i vlákninu, jež potlačuje chuť a aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu a tedy pomáhá zlepšit náladu.
Fazole - téměř polovina škrobu, jež fazole obsahují, je rezistentní. Navíc jsou i bohatým zdrojem vlákniny. Pro hubnutí tedy téměř dokonalé.
Brambory - také obsahují rezistentní škroby a vlákninu, a navíc jsou přírodním zdrojem inhibitoru proteinázy - přírodní chemické látky, která zvyšuje pocit sytosti.
Polenta neboli také vařená kukuřičná mouka obsahuje kromě rezistentních škrobů a vlákniny i větší množství bílkovin.
Hnědá rýže - člověk ji tráví mnohem pomaleji než bílou rýži. Podle jedné studie lidé, již jedí hnědou rýži, mají až o 24 procent nižší hladinu glykémie (hladina cukru v krvi), než ti, co upřednostňují bílou variantu.
Ječmen je bohatý na rezistentní škroby a zároveň i na rozpustnou či nerozpustnou vlákninu, která snižuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Foto: Profimedia.cz

Zásady při dodržování této diety

Pokud toužíte rychle zhubnout, pak byste měli dodržovat následující pravidla.

  • Jezte alespoň 1 g rezistentních škrobů v každém jídle. Minimální denní příjem by neměl být nižší než 10 g.
  • Obědy a večeře by měly být složené z jedné čtvrtiny příloh bohatých na rezistentní škroby, a tři čtvrtiny z libového masa a zeleniny.
  • Zapisujte si, co všechno během dne sníte s důrazem na potraviny obsahující rezistentní škroby. (Výzkum potvrzuje, že ti, kdo si vedou deníky při hubnutí, rychleji dosahují svých výsledků)
  • Omezte umělá sladidla! Studie dokazují, že zvyšují chuť na sladké, navíc jsou až 600krát sladší než cukr a otupují chuťové pohárky, člověka poté již neuspokojují tolik přírodní sacharidy, jež jsou obsažené např. v čerstvém ovoci.
  • Snažte se svačit, čím častěji budete během dne jíst, tím méně se budete přejídat.
  • Nevynechávejte žádné jídlo - jedině tak udržíte stabilní hladinu cukru v krvi během celého dne.
  • Pijte osm sklenic (240 ml) vody každý den a pokud možno omezte sladké pití. Pro prvních sedm dnů diety je doporučováno pít pouze vodu, kávu a čaj a cca 2-7 kávových lžiček nízkotučného mléka. 
  • Ke každému jídlu si sedněte a snažte se ho jíst pokud možno v klidu. Jedině tak budete skutečně vnímat velikost porce.
  • Používejte menší talíře, abyste nenásilně zmenšili porce.
  • Pro zrychlení metabolismu si udělejte koktejl - z dvou litrů zeleného čaje, šťávy z jednoho pomeranče, z jednoho citrónu a jedné limetky. A podávejte buď horké, nebo ledové.
Foto: Profimedia.cz

Banány

Ukázkový jídelníček

Ukázkový jídelníček, při kterém by ženy měly zvládnout zhubnout až o  1,5 -3 kg. Příjem kalorií by měl být 1 200 denně.

1. denSnídaně: Banánový shake - 200ml nízkotučného mléka, 1 banán, med na doslazení a led.Oběd: Kuřecí pitta - Celozrnná pita,  40 g baby špenátu, 125 g vařeného libového kuřecího masa bez kůže a zálivka.Svačina: 1 nízkotučný bílý jogurt se lžičkou medu a lžičkou ovesných vločekVečeře: Grilovaný losos s parmazánovým bramborem (pečené brambory se solí, pepřem a strouhaným parmazánem) a se salátem
2. denSnídaně: Banánová kaše - 50g ovesných vloček vaříme ve vodě s na plátky nakrájeným banánem, 1 lžící nasekaných vlašských ořechů, lžičkou medu a skořicí.Oběd:  Vejce uvařené natvrdo, 25g čedaru, 1 plátek jablka a 3 žitné sušenkySvačina: 25 g pečených bramborových lupínkůVečeře: Kuřecí těstoviny Primavera

Potraviny a jejich množství rezistentních škrobů

 Zelený banán - 12,5 g

 Zralý banán - 4,7 g

Tepelně neupravený oves (50g) - 4,6 g

Fazole (125g)  -  3,8g

Vařená čočka (100g) - 3,4g

Vařené brambory (150g) - 3,2 g

Vařená cizrna (125g) - 2,1 g

Vařené celozrnné těstoviny(150g) - 2 g

Bílé těstoviny (150g) - 1,9g

Brambory vařené ve slupce (150g)- 1,8 g 

Vařená hnědá rýže (100g) - 1,7 g

Mražený hrách (75 g) - 1,6 g 

Vařená bílá rýže (150g) - 1,5 g

Pečené brambory ve slupce (150g) - 1,4 g 

Bramborové lupínky (25 g) - 1 g 

Cornflakes (25 g) - 0,8 g 

Plátek celozrnného chleba - 0,3g

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zkrotit chuť na sladké

Nemůžete si odpustit sladkosti, a přesto byste rádi zhubli? I pro vás existuje řešení, jak své chutě dostat pod kontrolu. A to odpočinkem a vyváženým...

Výběr článků

Načítám