Hlavní obsah

Ryby ze znečištěných řek jsou zdraví nebezpečné

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PITTSBURGH

Ryby jsou zdrojem důležitých vitamínů, omega-3 mastných kyselin, vápníku, fosforu a cenných bílkovin. Musejí však pocházet z chovů či přírody s čistou vodou. Ryby, které se prohánějí vodou bohatou na toxické látky, mohou naopak vyvolávat vážné zdravotní komplikace. Zvláště u žen pak vyvolávají rakovinu prsu.

Článek

Odborníci z University of Pittsburgh zkoumali obsah toxických látek v sumečkovi skvrnitém ze dvou řek v okolí města. Tyto ryby jsou přitom v Pittsburghu často loveny a konzumovány. Jejich těla však obsahují vysoké koncentrace látek, které v lidském těle působí podobně jako ženské pohlavní hormony estrogeny.

Pokud se takovými rybami často ládují ženy, pak tyto falešné estrogeny kolují jejich tělem, poškozují ho a mohou vyvolat rakovinu prsu.

"Jsme přesvědčeni, že ve vodách řek je obrovské množství léčiv a xeno-estrogenního odpadu pocházející ze splašků ze zemědělství a záplav a že tyto chemikálie se hromadí a koncentrují v tělech sumečka skvrnitého. Přetékání kanálů je důsledkem neodpovídající kanalizační infrastruktury, která během vlhkého počasí pouští surovou a nevyčištěnou vodu přímo do řek. Jen v Pittsburgu se do řek ukládá 73 miliard litrů nezpracované a nečištěné vody každý rok a to má vážné zdravotní důsledky," prohlásil vedoucí výzkumného týmu Conrad D. Volz z University of Pittsburgh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám