Hlavní obsah

Ryby a dary moře jsou na srdce nejlepší

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pro dobrou kondici srdce a cév je potřeba zajistit dostatek živin a blahodárných látek. Ty se vyskytují v olivovém oleji, rybách i mořských plodech. Američtí odborníci pak ve své studii prokázali, že právě poslední dvě zmíněné potraviny prospívají zdraví kardiovaskulární soustavy více než olivy a ořechy.

Článek

Ačkoli všechny tyto potraviny obsahují nenasycené mastné kyseliny, chemicky se přeci jen liší. Zatímco olivový olej, ořechy a avokádo jsou plné jednoduchých (mono) nenasycených mastných kyselin, ryby a mořské plody obsahují složité poly-nenasycené mastné kyseliny. A ty jsou pro srdce a cévy lepší.

"Obě skupiny tuků jsou pro lidské zdraví prospěšné, ale člověk by měl přijímat více těch složitějších kyselin," potvrdil doktor Lawrence L. Rudel z Wake Forest University.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi jedí velmi málo ryb

Průměrný Čech za rok sní pět kilogramů ryb, a to je velmi málo. Měl by totiž podle odborníků konzumovat minimálně dvě porce tučných ryb týdně, aby pokryl...

Výběr článků

Načítám