Hlavní obsah

Růžový autobus proti rakovině prsu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 41 českých měst vyjede od 14. března růžový autobus, který je symbolem projektu Růžová jízda proti rakovině prsu. Ve čtvrtek se představil v Praze. Ženy z Aliance žen s rakovinou prsu v něm chtějí informovat všechny ženy o potřebě prevence proti tomuto zhoubnému onemocnění, které je u žen nejčastější.

Článek

Každoročně v ČR nově onemocní asi 5500 žen rakovinou prsu a 2500 žen na toto onemocnění zemře. Přitom pokud žena přijde s malým nádorem, je velká naděje, že se zcela vyléčí.

V autobuse bude lékař, který podá ženám informace o prevenci rakoviny prsu a ženy, jenž tímto onemocněním prošly, budou vyprávět svůj vlastní příběh. V autobuse je také model prsů žen, na kterém se zájemci mohou naučit jak pohmatem prsa vyšetřovat a nahmatat už i nepatrnou bulku, která může být zhoubná.

Autobus první zastávku bude mít 14. března v Semilech, projede republiku a skončí 18. května v Táboře.

V ČR již téměř deset let mají ženy od 45 let možnost nechat se v rámci prevence bezplatně vyšetřit na mamografu, ale využívá toho necelá polovina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám