Hlavní obsah

Ročně 70 žen do 35 let dostane rakovinu prsu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

V České republice ročně až 70 žen do 35 let dostane rakovinu prsu. Nejvíce však postihuje ženy od 45 let výše. Právu to řekla ve čtvrtek doktorka Miroslava Skovajsová, předsedkyně Asociace momodiagnostiků.

Článek

„Nejvíce postihuje ženy v Praze a v Jihomoravském kraji, ale může to být dáno i tím, že v těchto místech je dostatek diagnostických center, ženy chodí na prevenci a tak lze zachytit i velmi malý nádor,“ uvedla lékařka.

Ročně je nemoc osudová pro 2500 žen

Profesor Jan Daneš, přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze dodal, že celkově výskyt rakoviny prsu v ČR stoupá, ale méně se na ni umírá. „Ročně nově rakovina prsu postihne asi 6000 žen a 2500 na ni zemře,“ uvedl profesor s tím že, že pokles úmrtí je dán právě lepší diagnostikou a léčbou.

Posteskl si ale, že zhruba dvě pětiny žen nevědí, jak mají provádět samovyšetření prsů a kde je nejbližší mamografické centrum. Zlepšit to má i nová akce s názvem Bojuj a zvítězíš, která chce oslovit ženy s výzvou k aktivnímu boji proti rakovině prsu.

Bezplatná prevence do 74 let

Oba lékaři se také shodli, že preventivní vyšetření na mamografu, které mají ženy od 45 do 69 let zdarma, by se mělo rozšířit na ženy do 74 let. S věkem počet nemocných s rakovinou prsu stoupá a rozšířením programu by se daly zachránit desítky žen.

Profesor Daneš také soudí, že mamografických center je v ČR dost a není nutné, jak se v poslední době děje, povolovat další, protože by diagnostikovala méně pacientek a lékaři by tak měli menší zkušenosti s rozpoznáváním nádorů již v ranných fázích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám