Hlavní obsah

Řetěz z podprsenek upozorní na rakovinu prsu

– NIKÓSIE
Novinky, ČTK, Cyprus Mail

Nejdelší řetěz z podprsenek na světě hodlají vytvořit ženy na středomořském ostrově Kypru. Chtějí tak upozornit na nebezpečí rakoviny prsu a nashromáždit peníze na výzkum této smrtelné nemoci.

Článek

Podle organizátorů akce bude zapotřebí 90 až sto tisíc kusů tohoto spodního prádla a asi deseti měsíců, aby byl zhotoven řetěz, který by se pak dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Předchozí rekord vytvořili v Singapuru řetězem ze 79 000 podprsenek. Akce se uskutečnila v prosinci roku 2002 a řetěz tvořil přibližně šedesát kilometrů.

"Žádáme ženy, aby nám darovaly co nejvíce nepotřebných podprsenek," řekl Jan Handley, který stojí v čele organizace na podporu nemocných rakovinou v západokyperském Paphosu. "Klíčovým posláním akce je upozornit na nebezpečí rakoviny prsu a přimět ženy k pravidelným vyšetřením," dodal.

"Chceme zvýšit povědomí (o nemoci) v celé zemi a nabádat ženy, aby se nechaly vyšetřit. Nejsou neznalé těchto věcí, ale spíše nedbalé. Nejlepší je jim to stále připomínat," uvedla Gina Ghillyerová, jedna z pořadatelek akce na Kypru.

Lékař Vasilios Tanos z gynekologické-onkologického oddělení Evangelického lékařského střediska nápadu fandí. Podle něj je to vhodný způsob, jak ženy přimět k vyšetření prsou. Včasná diagnóza přitom výrazně přispívá k vyléčení, ženám by mohla jít příkladem australská zpěvačka Kylie Minogue. U ní lékaři na rakovinu přišli včas, následná operace se zdařila. [celá zpráva]

"Rakovina prsu je vážným problémem na Kypru, kde přibývá tři sta nových případů ročně," uvedl lékař. Podobně na tom podle něj jsou i evropské země, například Velká Británie, Německo a Francie. "Nové technologie a rozvoj medicíny napomáhá diagnostikovat rakovinu u žen i v nižším věku." Tanos upozornil, že by ženy měly být dostatečně informovány o riziku rakoviny prsu a měly by si ho být plně vědomy. Nejopatrnější by měly být ty, jejichž příbuzné toto onemocnění v minulosti prodělaly.

Organizátoři také žádají, aby každá dárkyně symbolické podprsenky rovněž finančně přispěla na výzkum rakoviny prsu. Rakovina prsu připraví ve světě každoročně o život asi 400 tisíc žen.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu prsu pomůže odhalit jeho 3D model

Rakovinou prsu onemocní podle statistik společnosti American Cancer Society každá sedmá žena. Brzké odhalení nádoru přitom úmrtnost sníží o plných 30 procent....

Operace Kylie Minogue byla úspěšná

Zákrok, který podstoupila zpěvačka Kylie Minogue, byl úspěšný. V sobotu to oznámila lékařka, která operaci na předměstí Melbourne provedla. Ačkoliv se ohledně...

Výběr článků

Načítám