Hlavní obsah

Recepty na sladkosti z čerstvého ovoce

Právo, Jarmila Kultová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z čerstvého ovoce ze zahrádky lze vykouzlit zákusky, které se nejen rozplývají na jazyku, ale také lahodí oku. Rafinované a zároveň jednoduše proveditelné recepty pro vás připravila cukrářka Jana Pudilová ze Slaného.

Foto: Profimedia.cz

Dort Pavlova

Článek

Slavnostní jahodový dort

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Na dva korpusy

  • tuk na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • 300 g másla
  • 6 vajec
  • 400 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g mandlových hoblinek
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky citronové kůry

Na náplň – vanilkový krém

  • 320 ml mléka
  • dužina z 1 vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 500 ml 35% smetany na šlehání
  • 600 g jahod

POSTUP:

  • Nejprve si z uvedených surovin připravte těsto na korpusy.
  • Rozpuštěné máslo utřete s vejci a moučkovým cukrem do pěny. Přidejte mleté mandle s hoblinkami, mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůrou a vymíchejte máslovou pěnu.
  • Polovinu vzniklého těsta vložte do formy (24 cm) a pečte při 170 °C (v horkovzdušné při 160 °C) asi 30 minut. Ze zbývajícího těsta upečte druhý korpus. Oba nechte vychladnout.
  • Poté začněte připravovat krém. Mléko s dužinou z vanilkového lusku, se žloutky, s cukrem a s pudinkovým práškem za stálého míchání zahřejte, až zhoustne.
  • Vanilkový krém nechte vychladnout a vmíchejte do něj opatrně našlehanou smetanu.
  • Hotový krém rozdělte na dvě části. Na jeden korpus navrstvěte polovinu krému a poklaďte ho nakrájenými jahodami. Vše přiklopte druhým korpusem a přitlačte na náplň.
  • Dort ozdobte zbývajícím krémem a jahodami. Můžete ho poklást i drobným ovocem ze zahrádky, lístky máty nebo drobnými květy.

Dortík Pavlova ozdobený malinami

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE 

Na sněhové korpusy

  • 175 g bílků
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžička škrobu
  • 175 g moučkového cukru

Na náplň

  • 500 ml 35% smetany na šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 100 g mascarpone
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • čerstvé maliny podle chuti

POSTUP:

  • Nejprve si připravte korpusy. Ušlehejte bílky, za stálého šlehání postupně přisypávejte krupicový cukr a škrob a opatrně po částech zašlehejte moučkový cukr.
  • Na plech položte pečicí papír potřený na spodní straně kapkou oleje, aby neklouzal.
  • Pomocí sklenky naznačte na papíru 16 kroužků o průměru asi 8 cm a do nich naneste cukrářským sáčkem nebo lžící sníh.
  • Na každém „hnízdu“ vytvořte lžící prohlubeň, do níž po upečení vložíte náplň.
  • Pusinky nechte sušit v předehřáté troubě při 100 °C asi dvě a půl hodiny.
  • Poté připravte náplň. Smetanu našlehejte, přidejte moučkový cukr a nakonec lehce vmíchejte mascarpone s citronovou šťávou. Krém rozdělte na sněhové korpusy a ozdobte čerstvými malinami.

Tvarohovo-rybízová bábovka

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 ml oleje
  • špetka soli
  • 1 citron
  • 250 g + 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 150 g černého rybízu
  • 150 g červeného rybízu
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP:

  • Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se 100 g krupicového cukru na tuhý sníh.
  • Žloutky vložte do mísy, přidejte tvaroh, zbývající cukr, vanilkový cukr, olej, sůl, citronovou kůru i šťávu a vše pečlivě promíchejte.
  • Nakonec opatrně vmíchejte sníh a mouku s kypřicím práškem.
  • Kuličky rybízu zatím obalte ve dvou lžících polohrubé mouky, aby zůstaly v těstě rovnoměrně rozmístěné.
  • Do vymazané a vysypané formy postupně vrstvěte těsto a prokládejte ho rybízem.
  • Vše pečte v horkovzdušné troubě při 160 °C asi 45 minut. Ještě horkou bábovku posypte moučkovým cukrem a ozdobte rybízem.

Čokoládový koláč s meruňkami

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na těsto

  • 400 g másla
  • 600 g 70% hořké čokolády
  • 6 vajec
  • 400 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g kakaa
  • půl lžičky soli

Na náplň

  • 250 g tvarohu
  • 50 g moučkového cukru + na posypání
  • 1 vejce
  • 500 g meruněk

POSTUP:

  • Máslo a čokoládu opatrně rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě půl minuty za občasného míchání, aby se směs spojila.
  • Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
  • Mouku a sůl promíchejte s kakaem a zapracujte do vaječné pěny a postupně vmíchávejte čokoládovou směs.
  • Hladké těsto nalejte na vymazaný a vysypaný plech.
  • Tvaroh našlehejte s cukrem a vejcem.
  • Pomocí stěrky ho lehce rozetřete na těsto a poklaďte rozpůlenými meruňkami.
  • Pečte v předehřáté troubě při teplotě 160 °C asi 45 minut.
  • Potom ho nechte dvě hodiny vychladnout a pocukrujte.

Panna cotta s borůvkami

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 8 g plátkové želatiny
  • 250 ml mléka 3,5 %
  • 250 ml 33% smetany na šlehání
  • 50 g vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g borůvek
  • 40 g moučkového cukru

POSTUP:

  • Do studené vody namočte plátkovou želatinu.
  • Do menšího hrnce nalijte mléko a smetanu, přidejte vanilkový cukr a dužinu z vanilkového lusku a zahřejte na 95 °C, ale nevařte ji.
  • Želatinu vymačkejte (vodu vylijte) a vložte do smetany. Vše promíchejte.
  • Až se želatina rozpustí, můžete směs nalít do připravených zavařovacích skleniček a nechte je vychladit.
  • Mezitím si připravte borůvky. Tři čtvrtiny borůvek rozmačkejte s moučkovým cukrem a ozdobte jimi vychladlou panna cottu.
  • Navrch ještě přidejte celé borůvky a ozdobte čerstvou mátou.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní menu na grilu

Šéfkuchař pražské restaurace Nola Lukáš Drápela vám ukáže, jak na grilu připravit celé letní menu. Chutně, netradičně, dokonce i s dezertem.

Čím pohostit přátele při letním posezení

Léto je dobou setkávání s přáteli při posezení na terase, při pikniku nebo grilování. Tyto příjemné chvíle strávené s těmi, které máte rádi, jsou často spojené...

Výběr článků

Načítám