Hlavní obsah

Ranní rituál, který je prý klíčem ke spokojenosti

Novinky, bok

Co je vůbec první věc, kterou po zacvaknutí budíku každé ráno uděláte? Otočíte se a ještě chvíli podřimujete a až teprve pak vstanete, nebo naopak vystartujete z postele a vrhnete se na hygienu nebo snídani? Tak či tak, ani jedno není zrovna to pravé. Odborníci všem bez rozdílu doporučují jednoduchý rituál, který by se měl bez vynechání provádět každý den a výrazně přispívá ke spokojenosti člověka. Je jím pořádné protažení.

Foto: Profimedia.cz

Jeden malý rituál je prý klíčem ke spokojenosti během dne. Stačí k tomu pořádné protažení v posteli.

Článek

Málokdo by se přel nad tím, že způsob, jakým ráno vstává, ovlivňuje většinu jeho dne. Když zaspíte a hekticky ráno hledáte kartáček a přitom se oblékáte, nejspíš i celý den bude vypadat podobně chaoticky.

Naopak když ráno budete vstávat v klidu a na všechno si uděláte dostatek času, bude vaše nálada o dost lepší. A k naprosté dokonalosti pak už stačí jediné – řádně se ještě v posteli protáhnout, jak jen to jde.

Malá pomoc pro větší pohodu

Jak tvrdí Amy Cuddyová, psycholožka z Harvardu, je právě takové protažení tím, co nejvíc ovlivňuje nejen naše emoce a rozpoložení během dne, ale také způsob, jak vnímáme sami sebe.

„Lidé, kteří každé ráno vstávají a protahují se způsobem, kdy natahují ruce za hlavou do V, jsou více šťastní, téměř superšťastní,” uvedla pro Daily Telegraph Cuddyová.

Tento malý rituál má podle psycholožky i vliv na to, jaké rozpoložení bude člověk vysílat do okolí. Přirovnává to ke způsobu, jakým stojíme. Pokud se jedinec hrbí, má ohnutá záda a ramena povislá, působí na okolí jako depresivní, unavený a málo sebevědomý jedinec. Naopak pokud stojí zpříma, s hlavou vztyčenou a s úsměvem na tváři, vyzařuje z něj automaticky optimismus a sebevědomí. A k tomu má pomoci i zmiňovaný ranní rituál.

Foto: Profimedia.cz

Poloha plodu je pro řadu lidí na spaní velmi pohodlná, z hlediska psychického rozpoložení ale příliš nepomáhá.

Podobné negativní signály, které do okolí vysílá shrbený postoj, prý bude během dne vysílat i člověk, který rád spí a ráno se probouzí v tzv. fetální poloze (poloha plodu).

„Máme předběžné výsledky i o tom, že člověk, který spí schoulený v poloze plodu a takto se i často probouzí, bývá po probuzení více vystresovaný,” uvedla na závěr psycholožka, jejíž výzkum byl prezentován i na serveru Business Insider.

Reklama

Související články

Jste ráno nepoužitelní? Změňte to

Nemůžete se probudit, aniž byste si dali silnou kávu? Ještě po cestě do práce spíte, a jakmile si sednete, padá vám hlava? Zkuste se dostat do provozu pomocí...

Ranní rituál, který zvýší libido

Součástí perfektního vztahu je pro mnohé lidi i skvělý milostný život. Ač se o to mnozí snaží, své vysněné představy ale málokdy dosáhnou. Buď není čas, nebo...

Výběr článků

Načítám