Hlavní obsah

Rakytník – vitamínová bomba pro posílení organismu

Právo, Zdena Nováčková

O rakytníku se hovoří jako o zcela jedinečné rostlině budoucnosti. Celý keř – kůra, listy i plody – obsahuje širokou škálu biologicky aktivních a tělu prospěšných látek. Pro vysoký obsah vitamínu C se mu říká citroník severu. Některé zdroje uvádějí, že naši denní spotřebu pokryje jediná bobulka rakytníku. Navíc i celkově posiluje organismus.

Foto: Profimedia.cz

Rakytník posiluje imunitu, dost často se doporučuje při nádorových onemocněních.

Článek

Kromě „céčka“ rakytník obsahuje vitamíny A, řadu béček (B1, B2, B3, B6, B9), dále vitamíny D, E, K, P a mnoho dalších látek prospěšných tělu. Je to prostě vitamínová bomba. Zásadní je také obsah hippopheinu, alkaloidu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi i nádorům.

Trnitý keř je dvoudomý, tedy trochu náročnější na pěstování. Potřebuje samčí a samičí sazenice a rodí většinou každým druhým rokem. Složitější je také česání plodů, kdy se doporučuje nechat sytě oranžové bobulky na keři do prvních mrazíků a potom setřást. Další variantou je ostříhat plody i s větvičkami a dát do mrazáku a potom plody sklepnout.

Keř má totiž velmi nepříjemné pichlavé trny a plody jsou měkké, nalité šťávou, takže jakmile je stisknete, prasknou. Se zmrazenými bobulemi se to nestane. Rostlina je mrazuvzdorná, světlomilná a nenáročná na vodu. Když si ji vysadíte do stínu, nebude dobře plodit.

Plody rakytníku se konzumují čerstvé i sušené, dále se z nich vyrábějí šťávy, marmelády, džemy. Ze semen se lisuje olej. Listy i plody se využívají na čaj. Nejsilnější účinky má rakytník v čerstvých bobulích.

Zvyšuje imunitu

Jednoznačně posiluje imunitu, dost často se doporučuje při nádorových onemocněních, v rekonvalescenci po chemoterapii a ozařování. Měli bychom si ho ordinovat v období chřipek, v předjaří i na podzim, protože dostává náš organismus do kondice a zbavuje ho únavy.

Regeneruje oční rohovku

Jeho účinky jsou prokázány i na léčbu očních chorob, jako je šeroslepost nebo různé defekty rohovky. Pravidelnou konzumací rakytníku dojde k její regeneraci. Prostě chcete-li mít oči jako rys, neměl by rakytník ujít vaší pozornosti.

Zlepšuje kožní nemoci

Rakytníkový olej má omlazující účinky na pokožku těla i hlavy, kde podporuje růst vlasů. Zlepšuje hojení popálenin, ran, bércových vředů, ekzémů, lupenky. Pozitivně působí na hemoroidy. Slabší variantu rakytníkového oleje si můžete vyrobit macerováním lístků a větviček po dobu tří až pěti týdnů v nějakém rostlinném oleji, nejlépe řepkovém.

Podporuje trávení a krevní oběh

Rakytník podporuje trávení a harmonizaci jater a žaludku. Doporučuje se při zánětech žaludku, žaludečních a dvanácterníkových vředech. Stimuluje krevní oběh a podporuje správnou srážlivost krve. Prospívá všem sliznicím v těle.

Recept na sirup

Přibližně tři litry omytých plodů rakytníku rozmačkáme, zalijeme asi dvěma litry vlažné vody, necháme den odstát. Potom přecedíme. Na jeden litr šťávy přidáme jeden kilogram krystalového cukru a prohřejeme bez vaření, dokud se cukr nerozpustí.

Ještě teplé plníme do láhví. Bez konzervačního činidla (kyselina citronová apod.) uchováváme v lednici a spotřebujeme do jednoho měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět bylin pro harmonizaci krvetvorby

Krev je podstatná pro činnost celého organismu. Její složky můžeme příznivě ovlivnit některými bylinkami. Zjednodušeně se dá říct, že při nízkém počtu bílých...

Nejlepší byliny na uvolnění svalů

Bolí vás svaly? Ať už jste se vrhli do cvičení, sportování, nebo své tělo vystavili jiné námaze a jednostrannému déle trvajícímu pohybu, vaše tělo vás...

Nejlepší byliny na odhlenění

Zahlenění potrápí občas každého z nás, zejména v zimním období. Postižené mohou být i jiné sliznice v těle, nejen ty, které se hlásí kašlem a rýmou. Proto je...

Výběr článků

Načítám