Hlavní obsah

Rakoviny žaludku v Evropě ubývá

Právo, aa
LAUSANNE/ ŽENEVA

V Evropě umírá na rakovinu žaludku stále méně lidí, v 90. letech minulého století navíc klesl výskyt případů tohoto druhu zhoubného nádoru o celou polovinu. Vyplývá to z francouzské studie, publikované u příležitosti středečního Světového dne boje proti rakovině.

Článek

Zlepšení v tomto druhu nádorových onemocnění nastalo hlavně díky pestřejší stravě, dokonalejšímu skladování potravin a rovněž ústupu od kouření.

Tým pod vedením Fabia Leviho z univerzity ve švýcarském městě Lausanne zjistil, že ve 25 zemích kontinentu poklesl u mužů počet případů úmrtí na karcinom žaludku u statisíce osob z 18,6 na 9,8. U žen šlo o snížení z 8,9 na 4,6 případu na 100 tisíc osob.

Stálá metla lidstva

Rakovina žaludku ale přesto dosud patří k nejčastějším nádorovým onemocněním, a ta jsou obecně na předním místě příčin úmrtí v rozvinutých i rozvojových zemích.

"Celosvětově je jejich podíl na úmrtích 12,6 procenta," řekl Právu ze Ženevy expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Ivo Kocur. "Ve vyspělých zemích je ale toto číslo mnohem vyšší a nádorová onemocnění mohou představovat i více než čtvrtinu příčin všech úmrtí," dodal.

V ČR je nyní úmrtnost na rakovinu žaludku na přibližně polovičních hodnotách z roku 1975; zatímco v roce 1970 zemřelo na tuto nemoc 2447 mužů, v roce 2000 to bylo jen 859.

V západní Evropě jsou nejčastějšími nádorovými onemocněními nádory plic a konečníku, u mužů pak ještě prostaty a u žen prsu. Ve střední a východní Evropě jde o nádory plic, konečníku a žaludku.

"Pokud nedojde k zásadním opatřením v oblasti prevence a léčby nádorových onemocnění, bude kolem roku 2020 na planetě ročně téměř 16 miliónů nových případů," upozornil Kocur. "Ročně pak podle prognóz nádorovým onemocněním podlehne na deset miliónů osob."

Reklama

Související články

Aspirin pomáhá v léčbě rakoviny žaludku

Čerstvá studie, která byla zveřejněna v časopise Journal of the National Cancer Institute, prokázala, že dlouhodobé užívání aspirinu snižuje riziko rakoviny...

Výběr článků

Načítám