Hlavní obsah

Rakovinu prsu odhalí včas mikrokalcifikace

Právo, Václav Pergl

Ke včasné diagnostice rakoviny prsu mohou napomoci i tzv. mikrokalcifikace a jejich shluky, které se zobrazí na rentgenovém snímku z mamografu prsu.

Foto: Profimedia.cz

Mamografické vyšetření

Článek

„Jakmile začnou mikrokalcifikace tvořit shluky, je oprávněné podezření, že může jít o počínající zhoubný nádor,“ řekl Právu doktor Josef Ošmera z chirurgické ambulance a mamologické poradny v Mostě. Sám se tomuto poznatku věnuje 35 let a spolu s doktorem Pavlem Pištorou z radiodiagnostického oddělení mostecké nemocnice stále hledají další možnosti co možná nejvčasnějšího odhalení rakoviny prsu. Tou ročně v ČR onemocní téměř 6000 žen a 2000 z nich na ni zemřou.

Mikrokalcifikace jsou drobné tečky vápníku, které vznikají v počínajícím nádoru. Jejich velikost je na hranici viditelnosti, kolem jednoho až dvou desetin milimetru. Doktor Ošmera a doktor Pištora tvrdí, že téměř polovina žen s rakovinou prsu může mít tyto prsní mikrokalcifikace. Jejich diagnostika je možná jen na kvalitním mamografickém přístroji a velmi záleží na zkušenosti lékařů, kteří snímek vyhodnocují. Čím větší počet vyšetření zhodnotí, tím je pravděpodobnost záchytu mikrokalcifikací vyšší.

Daneš: Odhalí přes 10 procent nádorů

„Díky mamografickému screeningu se ročně v ČR asi 600 nádorů prsu odhalí právě na základě mikrokalcifikací, tj. víc než deset procent. Pokud by na mamografii chodilo více žen, malých nádorů by přibylo,“ soudí profesor Jan Daneš, místopředseda komise pro screening nádorů prsu při ministerstvu zdravotnictví a přednosta radiodiagnostické kliniky l. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Doktory Ošmeru a Pištoru oceňuje už proto, že oba se péči o prsa žen věnují dlouhodobě a záchyt nádorů na základě mikrokalcifikací propagují. „Když mikrokalcifikace začnou tvořit shluky, nádor je ještě ohraničený, neinfiltruje okolí. Pokud ho odhalíme v tomto okamžiku, je prakticky stoprocentní šance na uzdravení ženy,“ vysvětluje doktor Ošmera.

Ne všechny mikrokalcifikace jsou projevem karcinomu. Proto se odhalené mikrokalcifikace zpravidla hned neoperují, ale následuje takzvaná vakuová biopsie. „Malým řezem do prsu se pod mamografem do shluku mikrokalcifikací zavede speciální jehla a vyříznou vzorky z ložiska. Prokáže-li jejich histologické vyšetření zhoubný nádor či přednádorový stav, je následnou operací celé ložisko odstraněno. Protože je často nádor velmi malý, musí se před operací chirurgovi označit, aby ho neminul,“ vysvětlil Právu profesor Daneš.

V drtivé většině případů pak už není zapotřebí žádná složitá léčba. Tím se omezují i léčebné náklady a návrat pacientky do normálního života je rychlejší.

„Naposledy jsem měl pacientku, které bylo 66 let, a na vyšetření přišla poprvé. Mamograf shluky mikrokalcifikací ukázal, ale nádor ještě patrný nebyl. Punkční biopsie už ho ale odhalila a po chirurgickém výkonu a ozáření je pacientka dnes bez jakýchkoliv problémů,“ říká doktor Ošmera.

Kdo je ohrožen

Ve větším ohrožení rakovinou prsu jsou například ženy, které dostaly menstruaci dříve, než je obvyklé, anebo pozdě prodělaly menopauzu. Ve vyšším riziku jsou i ženy, které pozdě porodily první dítě. A samozřejmě ty, kde v rodině je genetická zátěž a rakovina prsu či rakovina vaječníku se vyskytla vícekrát u blízkých příbuzných.

„Metoda odhalování mikrokalcifikací může znamenat ještě včasnější záchyt rakoviny prsu,“ zdůrazňuje doktor Ošmera. „Je to možné ale jen tehdy, pokud ženy budou pravidelně chodit na mamografické vyšetření prsu, zejména po 45. roku věku.“

Fakta o onemocnění
Rakovina prsu je zhoubný nádor, který vzniká z jedné abnormální buňky, která se začne nekontrolovatelně množit.
V 95 procentech lze rakovinu prsu v raném stadiu úspěšně vyléčit.
Dědičnost má vliv na onemocnění zhruba v pěti až deseti procentech.
K příznakům onemocnění patří například bulka nebo ztluštění tkáně v prsu, nebo v podpaží. Dále šupinatění bradavky, čirý nebo krvavý výtok z bradavky, změna velikosti, tvaru, konzistence nebo barvy prsu, vtažení kůže bradavky prsu, důlky v kůži prsu připomínající pomerančovou kůru. Nezřídka jsou tyto příznaky doprovázeny i bolestmi zad a hlavy.
Základní prevencí je pravidelné prohmatávání prsů, tzv. samovyšetřování. Může odhalit bulku. Pomáhá i vyvážená strava zaměřená na rostlinné tuky, vlákninu, která je zejména v celozrnných výrobcích, dále v ovoci a zelenině, a také dostatek odpočinku. Pozor na alkohol – jeho velké množství konzumované pravidelně může vést k výskytu rakoviny prsu. Nezbytností je i pravidelné vyšetření na mamografu jednou za dva roky od 45 let, pokud je žena tzv. riziková, tedy že v rodině se onemocnění vyskytlo, tak mamografické vyšetření musí absolvovat dříve.
Náchylnější jsou i ženy, které velmi brzy začaly menstruovat nebo naopak pozdě prodělaly menopauzu. A také ty ženy, které porodily první dítě ve vysokém věku.
Na jaké vyšetření máme nárok
Každý občan ČR nad 18 let (pro děti je prevence určena zvlášť) má podle zákona nárok na bezplatná dílčí preventivní onkologická vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění. Ta mají sloužit ke včasnému záchytu nádorových onemocnění. Jsou to:
U praktického lékaře od 18 let věku jednou za dva roky preventivní prohlídka, jejíž součástí je i onkologická prevence včetně vyšetření krve a konečníku, u mužů varlat a u žen prsou spolu s poučením o nutnosti a způsobu samovyšetřování.
Od 50 let věku jednou za dva roky test na krvácení do stolice, které může být signálem rakoviny tlustého střeva. Dostaneme ho u každého praktického lékaře. Některé pojišťovny plně hradí i preventivní kolonoskopické vyšetření tlustého střeva přes konečník.
Ženy od 15 let každý rok gynekologické vyšetření, vyšetření prsů pohmatem, regionálních mízních uzlin, odběr stěru z děložního čípku.
Ženy od 45 jednou za dva roky preventivní mamografické vyšetření prsu, které odhalí i velmi malé a dobře léčitelné nádory.
Od 18 let každý rok stomatologická preventivní prohlídka, jejíž součástí je onkologická prevence zaměřená na pátrání po přednádorových změnách a nádorových projevech na chrupu, čelistech i kolem čelistních měkkých tkání.
Muži nad 50 let by měli absolvovat vyšetření prostaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám