Hlavní obsah

Rakovinu kůže nelze podceňovat, podlehne jí tři sta lidí ročně

Právo, Václav Pergl

Přestože se lékaři snaží, aby lidé věděli co nejvíce o záludnosti cíleného opalování, ze kterého mohou vzniknout kožní nádory včetně toho nejnebezpečnějšího - melanomu - lidé na prevenci nedbají.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesorka Jana Hercogová nabádá, aby si lidé mateřská znaménka nechali vyšetřit. Předejdou tak rakovině kůže.

Článek

„Přicházejí s již rozvinutým nádorem. A to je pozdě,“ varuje profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

„Zhoubný melanom je ročně diagnostikován u patnácti set lidí a tři sta z nich na toto onemocnění umírá. Je to nejagresivnější forma rakoviny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé ve věku nad 50 let,“ uvedla profesorka.

Melanom postihuje i mladší 40 let

Za posledních třicet let se počet nádorů zvýšil čtyřikrát a melanom zasahuje čím dál víc i mladší generaci do 40 let. ČR je celosvětově na devátém místě ve výskytu melanomu mužů a na devatenáctém místě žen. Zabránit vzniku onemocnění může pravidelné samovyšetřování a sledování změn na kůži.

„Při každé prohlídce je třeba sledovat nové nebo změněné útvary jako růžové skvrnky, vyvýšené plošky a bouličky, hrubnutá šupinatá ložiska, krvácející útvary a měnící se mateřská znaménka. V případě jejich zvětšení je třeba neodkladně navštívit kožního lékaře. Lidé, kteří mají rakovinu kůže v rodině, by k dermatologovi měli jít dvakrát ročně,“ uvedla profesorka Hercogová. Rakovina kůže se vyvíjí několik let a vyléčit ji je možné jen v samotném počátku. Pokud se nádor rozšíří do celého těla, je smrt nezvratná.

Evropský den melanomu

Na riziko rakoviny kůže má upozornit i Evropský den melanomu, který se v ČR bude konat 10. května. Dvě stě lékařů po celé republice nabídne zájemcům vyšetření kožních útvarů zdarma. Při stejných akcích v minulosti se již nechalo vyšetřit 40 tisíc lidí a u sedmi set z nich byl diagnostikován rakovinový nádor melanom.

Reklama

Související články

Jak se nenechat zabít rakovinou prostaty

Opálený šedesátník s urostlou postavou seděl šokovaný u stolu v kuchyni, pil kafe a stále tomu nemohl uvěřit. Lékař mu ráno sdělil, že má rakovinu prostaty....

Výběr článků

Načítám