Hlavní obsah

Rakovinou slinivky jsou častěji postiženi muži

– PRAHA

Rakovina slinivky nemusí mít dlouho žádné příznaky. Když se objeví bolesti spojené s nechutenstvím a hubnutím, bývá už pozdě. Do roka zemře 95 procent nemocných, řekl novinářům vedoucí lékař gastroenterologického centra Nemocnice Na Homolce Karel Mareš.

Článek

"Česko patří k zemím s největším počtem lidí s rakovinou slinivky. Většina k ní přispěje špatnou životosprávou; s dědičností je spojeno pět procent případů," uvedl.

Svou daň v podobě nemocné slinivky si podle Mareše vybírá především velká konzumace alkoholu a kouření, ale také soustavné přejídání. Plošný screening, který by onemocnění zachytil v časných stadiích, v Česku není, a tak jedinou možností prevence je dodržování zdravého životního stylu.

Mareš uvedl, že rakovinou slinivky jsou o něco častěji postiženi muži. Na 100.000 obyvatel je v Česku ročně 25 případů, podobně jsou na tom Litva, Nový Zéland či Korea. Naproti tomu Indie má na 100.000 obyvatel jen dva případy za rok.

Riziko onemocnění zvyšuje kromě dědičnosti i velký příjem energie, málo ovoce a zeleniny, obezita, cukrovka, kouření, chronický zánět slinivky a věk nad 45 let. "Nejčastější je ale rakovina, u níž příčinu neznáme, to je až 40 procent případů," upozornil lékař.

Slinivka břišní je největší sekreční žlázou organismu, bez ní by potrava nebyla správně zpracována a nemohla by se vstřebat. Leží za žaludkem před páteří a vylučuje trávicí enzymy a hormony, zejména inzulín. Pokud chronický zánět slinivky tyto buňky zničí, onemocní člověk cukrovkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám