Hlavní obsah

Rakovina prsu ohrožuje více ženy na vyšších pozicích

Novinky, das

Nedávné výzkumy potvrdily, že čím více mají ženy stresující zaměstnání, tím více jsou ohroženy rakovinou prsu. A svou roli hraje i jejich postavení v zaměstnání. Být u moci a vést mnoho zaměstnanců je také rizikový faktor, který se nevyplácí podceňovat.

Foto: Václav Pergl, Právo

Mamografické vyšetření dokáže přesně lokalizovat nádor .

Článek

Každý, kdo onemocní závažnou nemocí, se sám sebe ptá: „Proč zrovna já? Co jsem dělal špatně?” Ne vždy je ale odpověď jednoznačná. Za řadou chorob stojí hned několik důvodů, často složitě identifikovatelných. Vědci tak neustále hledají pravé příčiny nemocí a z pohledu rakoviny prsu, se jim to skutečně daří.

Podle posledního výzkumu zveřejněného v červnovém čísle časopisu Social Science & Medicine mezi nejohroženější skupinu žen, jež ohrožuje rakovina prsu, patří po kariérní stránce velmi úspěšné ženy.

Vědci analyzovali data 4000 žen s rakovinou prsu, starších 55 let a zjistili, že úspěšné ženy ve vedoucích pozicích mají až o 70 % větší pravděpodobnost, že onemocní touto nemocí než ženy na nižších pracovních místech.

Pořizování dětí v pozdějším věku nepomáhá

Zdůvodnění lékařů je poté následující. Částečnou roli zde hraje, že tyto ženy upřednostňují kariéru před dětmi, a tudíž si první dítě pořizují ve vyšším věku. A je známo, že pokud mají ženy děti před třicátým rokem věku a děti kojí, pak se jim utváří přirozená ochrana před tímto onemocněním. Dochází u nich ke sníženému počtu menstruačních cyklů a tedy období se sníženou hladinou ženského hormonu - estrogenu.

”Samozřejmě za vznik samotného onemocnění může více faktorů, ale počet dětí, v jakém věku se ženě narodily, a jak dlouho byly kojeny, nelze podceňovat. Tím největším viníkem je ženský hormon estrogen, jehož hladina je skutečně v této otázce rozhodující,” vysvětluje pro Daily Mail Lester Barr, chirurg z Christie nemocnice v Manchestru.

„Za další rizikový faktor lze považovat alkohol, k němuž inklinují více profesně vytížené ženy. Pak také užívání antikoncepce a hormonů k léčbě menopauzy. Obojí totiž mění hladiny hormonu estrogenu. A na závěr především stres - kterého mají ženy v zaměstnání s přemírou odpovědnosti skutečně maximum,” dodává lékař.

Podle vědců totiž trvale vysoké hladiny stresového hormonu kortizolu mohou výrazně zpomalovat imunitní systém a umožňovat tak rakovinným buňkám se lépe rozvíjet.

Reklama

Související témata:

Související články

Tučné ryby mohou zabránit rakovině prsu

Nejlepším zdrojem mastných kyselin, které mohou snížit riziko rakoviny prsu, jsou tučné ryby jako losos, tuňák, sleď či sardinky. Dle serveru Mail Online je...

Alkohol a opalování zvyšují riziko rakoviny

Během posledního desetiletí značně vzrostl počet rakovinových onemocnění. Částečně si za to lidé mohou sami, jelikož obvyklé příčiny jsou dvojího typu:...

Vytrvalý kašel může znamenat rakovinu plic

Nepřestávající kašel není radno přehlížet. Jestliže trvá tři týdny a déle, je nutné navštívit lékaře. Může totiž předznamenávat rakovinu plic. Ke smrti často...

Výběr článků

Načítám