Hlavní obsah

Rakovina kůže je nejvíc nebezpečná v oblasti hlavy a krku

WASHINGTON

Melanom, nejzhoubnější forma rakoviny kůže, je nejvíce nebezpečný, pokud se objeví na hlavě či na krku. Lidé s melanomy na těchto místech umírají až dvakrát častěji, než pacienti, jimž se kožní nádor objevil na jiné části těla. S tímto zjištěním přišli vědci z americké univerzity v Chapel Hill v Severní Karolíně.

Článek

Odborníci ve své studii zkoumali 51 704 lidí, jimž lékaři ve Spojených státech diagnostikovali v letech 1992 až 2003 rakovinu kůže. Přišli přitom na to, že pravděpodobnost, že se pacient vyléčí, závisí především na tom, na které části těla se melanom objeví.

Melanom patří mezi nejzhoubnější druhy rakoviny. Na rozdíl od jiných kožních nádorů se začíná relativně brzo rozšiřovat do jiných orgánů.

Z celkového počtu zkoumaných pacientů mělo 43 procent lidí melanom na horních či dolních končetinách, 34 procent na trupu, 12 procent na obličeji či uších a šest procent na vlasové pokožce hlavy či na krku.

Nancy Thomasová, která výzkum vedla, upozornila, že právě relativně zřídka se vyskytující melanomy na hlavě a krku jsou nejnebezpečnější - jsou totiž zodpovědné za deset procent úmrtí způsobených tímto nádorem.

Melanom je dobře léčitelný, jestliže ho lékaři objeví v raném stádiu. Často vzniká v místě mateřského znaménka, ale může se objevit i na zdravé kůži. Lékaři jako hlavní rizikový faktor pro vznik melanomu uvádějí nadměrné vystavení kůže slunečnímu záření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám