Hlavní obsah

Rakovina je stará jako lidstvo samo, ukázala kost neandertálce

Washington

Rakovina je nemoc stará jako lidstvo samo, a nejde tedy o civilizační chorobu, jak se někdy tvrdí. Ukázal to nedávný nález žebra patřícího člověku neandertálskému, žijícímu před více než 120 000 lety. Kost byla spolu s dalšími ostatky objevena v mělké jeskyni v Chorvatsku. Informovali o tom vědci v odborném časopise PLOS One.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nález se stal nejstarším důkazem kostního nádoru v lidském těle od doby, co byly stopy nemoci zjištěny na jiných ostatcích ze starověkého Egypta, starých tisíc až 4000 let.

Fosilizovaná kost byla nalezena ve významném archeologickém nalezišti s téměř 900 lidskými kostmi, uloženými spolu s kamennými nástroji. Kromě žebra zasaženého rakovinou nebyly nalezeny další kosterní ostatky daného jednotlivce, takže nelze zjistit, jaké celkové dopady nemoc měla .

„Ukazuje to, že život v relativně neznečištěném prostředí ještě nemusí nutně chránit před rakovinou, i když jste neandertálcem žijícím před 120 tisíci lety,“ řekl podle BBC vedoucí týmu výzkumníků z Kansaské univerzity David Frayer.

„Někteří lidé si myslí, že rakovina je nemoc pouze moderní, ale je tu důkaz z kostí, zkamenělin a mumií, že je stará vlastně mnoho tisíc let. Takže tento objev není zcela překvapující, i když takové nálezy jsou velmi vzácné. Pomáhá to však osvětlit složitou historii rakoviny u člověka a našich dávných příbuzných,“ dodala mluvčí britského ústavu pro výzkum rakoviny Kat Arneyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám