Hlavní obsah

Rady, jak se vypořádat s nadbytečně přijímanými kaloriemi

Novinky, bok

Jedním ze způsobů, jak účinně hubnout, je omezení nadbytečného příjmu kalorií, v případě nadbytku jejich účinné spalování. Rada, která možná na první pohled nevypadá nijak složitě, ale ne každému se následná realizace podaří. Jak se tedy nadbytečných kalorií zbavit?

Foto: Profimedia.cz

Málokdo má tak silnou povahu, aby odolal všudypřítomným sladkostem a dezertům.

Článek

Aby to nebylo tak jednoduché, příjem kalorií není striktně stejný pro všechny. U žen a mužů je optimální příjem na den odlišný, stejně tak u vrcholových sportovců.

Ať už je konkrétní číslo pro jednotlivce jakékoli, ne každému se povede si optimální příjem ohlídat a mnozí z nás každodenně přijímají mnohem více kalorií, než je zdrávo a nutno. Co s tím? Pokud do takové skupiny také patříte, jediným optimálním řešením je nadbytečné kalorie spalovat. Nepatříte-li ale zrovna mezi nadšené sportovce, nezoufejte.

Máme pro vás malé rady podle serveru Health, kterých neřestí se vyvarovat, a jak se přebytečných kalorií zbavovat.

Když to jde, pohybujte se 

Zní to divně, ale funguje to. I nepatrný pohyb má vliv na spalování kalorií. Když například telefonujete, zkuste u toho chodit (máte-li tu možnost). Podle odborníků je dokonce pro spalování kalorií přínosná i jemná nervozita, kdy si člověk například poklepává nebo podupává nohou do rytmu. Všemi těmito "pohyby" prý dokážete během dne spálit až 350 kalorií.

Pozor na ořechy a oříšky 

Ořechy jsou sice zdraví prospěšné, ale jde o to, v jakém množství. Mají totiž velký obsah kalorií, pro zdraví jsou proto vhodné řádově v počtu kusů za den. Dáte-li si před sebe doma nebo v restauraci celou mísu v domnění, že děláte něco dobrého pro své zdraví, jste na omylu. Jedna malá hrst pražených oříšků v sobě ukrývá necelých 200 kalorií.

Nemůžete-li oříškům odolat, zkuste pistácie, které mají méně kalorií.

Nikdy nejezte u televize

Je vědecky prokázáno, že u televize toho "spořádáme" nevědomky o dost víc, než je zdrávo. Jídlo proto zásadně konzumujte u stolu a v klidu. Po jídle se doporučuje minimálně hodinová pauza, než usednete k televizi, a také malá procházka. Spálíte tím až 500 kalorií, uvádějí odborníci z univerzity v Massachusetts.

Pozor na salátové zálivky

Jestliže máte pravidelně ve svém jídelníčku čerstvé zeleninové saláty, je to jedině dobře, pozor ale na různé doplňky, které si k tomu dáváte (smažené krutony, zálivky, sýr...).

Chcete-li si klasický salát něčím ochutit, zvolte pouze jeden druh, zkuste také postupně množství zálivky snižovat. "Odlehčíte" se tím až o 500 kalorií, které navíc přijímáte.

Jezte z menšího talíře

Mít před sebou velký talíř plný jídla dává mnohým slastný pocit, že si opravdu mohou "dopřát", co jejich hladový žaludek žádá. Velké porce jsou ale mnohdy přehnané, a v touze nevypadat nevychovaně, že něco nedojídáme, to všechno sníme.

Zkuste si tedy vzít k jídlu menší talíř, na který si toho nandáte o něco méně, než jste zvyklí. Má to rozhodně své výhody. Jednak si "nepřecpete" žaludek k prasknutí, a za druhé "ušetříte" díky menší porci až 500 kalorií, které by ve vašem těle dělaly neplechu.

Omezte "doplňkové" dezerty

Máte-li pevnou vůli, zkuste dezerty (káva se šlehačkou, dortíky s polevou ...) úplně vyřadit, jste-li méně odvážní, alespoň snižte porce. Taková velká káva se šlehačkou nebo plnotučným mlékem, případně dortík se sirupem či polevou, v sobě ukrývají až 700 "nezdravých" kalorií navíc.

Čím méně lidí je s vámi u večeře, tím lépe

Profesor Brian Wansink, PhD, odborník na zdravé stravování, prokázal, že množství vámi konzumovaného jídla závisí také na tom, kolik lidí s vámi sedí u stolu. Zjistil, že převyšuje-li počet přísedících (například u firemní večeře) více než sedm, sníte toho k večeře až dvakrát více, než kdybyste jedli sami.

Pozor na příliš mnoho oleje

Místo oblíbené přípravy jídla na oleji zkuste občas třeba dušení nebo přípravu v páře, "ušetříte" tím až 124 kalorií v každé lžíci oleje.

Dostatečně spěte

Vědci z University of Chicago prokázali, že lidé s pravidelnou dobou spánku kolem pouhých pěti hodin mají během dne větší nutkání něco "uzobávat". V součtu celého dne to pak může dělat pěkných pár kalorií navíc.

Bublinkové nápoje

Máte-li v oblibě perlivé slazené nápoje, pak vězte, že třetinková plechovka takového pití v sobě ukrývá až 200 kalorií. Při vypití několika plechovek za den po dobu jednoho týdne to už znamená hromadu nastřádaných kalorií navíc. Zkuste proto jako pitný základ vodu.

Popkorn? Jedině domácí 

Že si neumíte film v kině bez popkornu pořádně užít? Možná to přehodnotíte, když vám řekneme, že popkorn prodávaný v kinech (třeba máslový) v sobě ukrývá mnohdy až 1000 kalorií.

Omezte sladidla

Patříte mezi jedince, kteří si bez sladidla či sirupu čaj jednoduše nevychutnají? Pak vězte, že každým oslazením (především přidávaným sirupem) přijímáte dalších až 400 kalorií navíc.

Málo je někdy více

Nemůžete si odpustit nějakou tu sladkost, zmrzlinu, nebo jednoduše někdy neodoláte a upečete si nějaký dezert? Nevadí, ale mlsejte v malém. Kupujete-li zmrzlinu, vybírejte vždy menší balení, pečete-li dort, zkuste si vybrat menší formu. I tak "ušetříte" kalorie navíc, kterých byste se pak těžko zbavovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám