Hlavní obsah

Psychika ovlivňuje i početí dítěte

Novinky, zun

Se vším souvisí psychika, říká se často. Ne nadarmo. Psychika hraje opravdu zásadní roli v životě, protože reguluje a řídí prožívání a chování člověka. Souvisí s ní tedy mnohé, například i početí dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Za vším stojí psychika

Článek

„Tři roky jsme se s manželem snažili o miminko. Podstoupili jsme všemožná vyšetření, jejichž výsledkem bylo, že jsme oba v pořádku. Přesto se mi nedařilo otěhotnět. Když ještě navíc bez jakýchkoli problémů přišla do jiného stavu moje švagrová, měla jsem pocit méněcennosti. Po letech stresů jsem se smířila s myšlenkou, že to asi normální cestou nepůjde, přestala jsem se nervovat a neustále na těhotenství myslet. Po půl roce jsem zažila neuvěřitelné štěstí - otěhotněla jsem. Teď mám dvě zdravé a šikovné děti. Víc jsem si v životě nepřála,“ svěřila se Novinkám Marie (43).

Nezanedbatelný vliv psychiky na ženský organismus ve snaze o početí přiznávají lékaři i odborná veřejnost. Potvrzují, že se zvyšuje počet pacientek, které jsou po fyzické stránce naprosto v pořádku, ale přesto nemohou otěhotnět. Už to stačí k tomu, aby cítily beznaděj. Ta spolu s úzkostmi a depresemi doléhá především na ženy, které se kvůli problémům s plodností dlouhodobě a neúspěšně léčí. Pro ně je vhodným řešením vyhledat psychologa či lékaře zabývajícího se psychosomatikou.

Psychická nerovnováha z různých důvodů

Léčba poruch plodnosti je v současné době na velmi vysoké úrovni. Ročně díky ní otěhotní cca 50 % žen. Pořád ale existují páry, kterým se, i při vhodné lékařské pomoci, počít nedaří. Příčinou neúspěchu může být právě psychika, která ovlivňuje především ženy.

Pocity strachu a psychické nerovnováhy jsou různé. Mohou vycházet z dětství a rodinného prostředí, nebo vznikly na základě nepříjemných či těžkých životních událostí, mohou také pramenit z nejistoty. Také se stává, že obavy vzniknou při léčbě, kdy žena už ztrácí naději v pozitivní výsledek a začne propadat pocitům méněcennosti.

„Ve své praxi se nejčastěji setkávám s těmito tzv. bloky: nejistota ženy, zda zvládne mateřství; absence vzoru matky; pochybnosti, zda je daný partner tím vhodným; nemožnost vybudovat 'hnízdo' (vhodné zázemí pro dítě); strach o svou postavu – o to, jak ji mateřství změní; společenské konvence – tlak okolí, věk,“ vysvětluje psycholožka Markéta Rokytová.

Dodává, že pokud pacientka vyhledá pomoc psychologa, většinou si neuvědomuje, co je hlubší příčinou jejích problémů. „K těmto závěrům se dopracujeme až na základě terapie. Ženy se většinou uvolní, poznají lépe příčinu svého strachu a jsou tak připravené jej lépe pochopit a čelit mu. Je důležité, aby žena poznala své já, své priority, neupínala se pouze na těhotenství – našla svůj klid a rovnováhu. Pokud se tělo díky vyrovnanější psychice takto uvolní a uklidní, je větší šance na otěhotnění (ať už přirozeně či za pomoci vhodné léčby),“ říká psycholožka.

Vyhledat pomoc není ostuda

Přestože v současné době už není nic neobvyklého chodit k psychologovi, mnoho žen, které mají problém s otěhotněním, se obává vyhledat odbornou psychologickou pomoc. Přitom jak se trefně říká, se zlomenou nohou jdeme okamžitě k ortopedovi, proč tedy ne s pošramocenou duší k psychologovi? Psycholog nikoho nesoudí, vyslechne, pomůže najít příčinu obav, směr a rovnováhu. Pomůže také lépe zvládat případnou léčbu.

Reklama

Související články

Nějakou fobií trpí téměř každý

Snad každý druhý z nás se potýká s nějakým strachem či fobií. Některé komplikují život, například klaustrofobie, jiné jsou relativně neškodné, mezi ty patří...

Obavy a úzkosti trápí až polovinu Čechů

Ženy se obecně bojí více než muži. Což potvrzuje i nejnovější průzkum společnosti STEM/MARK. Zatímco jen čtvrtina žen o sobě tvrdí, že žádnou fobií nebo...

Bulimie neničí jen dospívající dívky

Je to strašný kolotoč. Nejprve velké nucení k nezdravému přejídání, za nímž následuje sžírající pocit viny ze selhání. Cesta na toaletu, kde se člověk snaží...

Výběr článků

Načítám