Hlavní obsah

Prsní implantáty mohou způsobit vzácný typ rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Správa potravin a léčiv (FDA) oznámila, že našla pravděpodobnou spojitost mezi prsními implantáty a vzácným typem rakoviny. Podle vládní agentury existuje u implantátů plněných jak fyziologickým, tak i silikonovým roztokem malé, ale významné riziko vzniku anaplastického velkobuněčného lymfomu (ALCL), což je forma non-Hodgkinského lymfomu.

Foto: Profimedia.cz

Prsní implantáty mohou podle vědců způsobit vzácný typ rakoviny.

Článek

FDA vychází z přezkoumání údajů publikovaných v letech 1997 až 2010. O jejich zjištěních informoval server CNN.

Podle organizace American Cancer Society je ALCL rychle rostoucí lymfom, který obvykle postihuje uzliny, ale může se také objevit na kůži. Pokud se lymfom objeví, jde v jednom až dvou procentech právě o ALCL. Častěji se vyskytuje u mladých lidí a může být vyléčen agresivní chemoterapií, zářením nebo chirurgickým zákrokem.

FDA apelovala na výrobce prsních implantátů, aby uvedli na průvodní etiketě možné riziko, a žádá lékaře, aby věnovali zvláštní pozornost pacientům, kteří byli vystaveni tekutině v okolí implantátu a hlásili jakékoliv potvrzené případy ALCL.

Ženy by měly své implantáty kontrolovat

"Potřebujeme více dat, proto žádáme lékaře, aby nám řekli o každém případu ALCL, který objeví," sdělil doktor William Maisel, vedoucí vědecký pracovník centra pro radiologické zdraví FDA. "Spolupracujeme s Americkou společností plastických chirurgů a s dalšími experty na tom, abychom vytvořili registr pacientů s prsními implantáty. To nám pomůže lépe porozumět rozvoji ALCL v ženských prsních implantátech."

Agentura FDA apeluje i na ženy, které by podle ní měly své implantáty kontrolovat a v případě změny navštívit ihned lékaře.

V USA je diagnostikován ALCL jedné ženě z půl miliónu. V prsní tkáni je jeho výskyt velmi vzácný, vyskytne se pouze u tří žen bez prsních implantátů ze sta miliónů. Podle agentury má prsní implantáty asi pět až deset miliónů žen na celém světě. Vědci zatím potvrdili ALCL u šedesáti žen. U většiny se na to přišlo, když se léčily s bolestí, otokem, hrudkou nebo asymetrií, které byly původně přičítány nahromadění tekutiny kolem implantátu, ztuhnutím plochy v jeho okolí nebo zvýšenou hmotností prsu.

Americká společnost plastických chirurgů (ASPS) tvrdí, že implantáty jsou bezpečné a účinné. "Naše organizace sdílí závazek, který má vést k větší bezpečnosti pacientů, ale zároveň nechceme, aby některé informace nevyvolávaly planý poplach mezi našimi pacienty," řekl prezident ASPS Phillip Haeck. "Toto už tu bylo, téměř po dvacet let si americké ženy nemohly vybrat implantát kvůli neopodstatněným a nepravdivým tvrzením vědců."

FDA plánuje letos na jaře aktualizovat svůj výzkum u silikonem plněných implantátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč se ženy trápí kvůli prsům

Co je malé, to je hezké, říká se. Ne vždy je však tomuto rčení dopřáno sluchu. Proč by se totiž jinak ženy trápily velikostí svých prsou? Ňadra byla vždy...

Výběr článků

Načítám