Hlavní obsah

Prospívá jen střídmé pití piva

Právo, Tomáš Zima

Konzumace piva a jeho účinky na lidský organismus jsou tématem diskusí nejen v České republice, ale i v zahraničí. Z chemického hlediska je směsí různých sloučenin - makromolekul - bílkovin, sacharidů, lipidů a nukleových kyselin. Z dalších látek jsou to ještě polyfenolové sloučeniny, hořké látky chmele, vitamíny, minerální látky a také alkohol. Chemické složení piva se významně mění v závislosti na složení mladiny, stupni prokvašení a kvalitě výchozích surovin.

Článek

Kombinací těchto složek vzniká fyziologicky vyrovnaný roztok, který je izotonický (podobný krvi či roztoku určenému k infuzi) až lehce hypotonický (zředěný). Zdrojem jeho energie jsou především sacharidy a alkohol (10stupňové světlé pivo obsahuje přibližně 1510 kJ a 12stupňové pivo má kolem 1850 kJ).

Minerály a stopové prvky

Pivo obsahuje více než 30 minerálních a stopových prvků. Kromě draslíku, sodíku a chloridů jsou zde ve fyziologicky využitelném stavu také vápník, fosfor, hořčík a křemík, prvek nezbytný pro růst kostí a zdravou strukturu pokožky.

Je v něm řada vitamínů, z nichž největší podíl mají vitamíny skupiny B -pyridoxin, thiamin, riboflavin, niacin a kyselina listová. Jeden litr piva obsahuje asi 10 až 30 % jejich denní spotřeby.

Vitamíny skupiny B jsou důležité pro řadu procesů látkové výměny (sacharidů, lipidů, aminokyselin), dále pro správné fungování nervového systému.

Vitamíny skupiny B a kyselina listová také příznivě ovlivňují hladinu homocysteinu. Jeho zvýšená hladina se považuje za jeden z rizikových faktorů při vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Chrání před volnými radikály

Polyfenoly obsažené v pivu mají antioxidační účinky a mohou chránit před škodlivým působením volných radikálů, které mají podíl na rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a nádorového bujení. Z látek pocházejících ze sladu zmíníme katechin, epikatechin a xanthohumol, který má protirakovinné účinky.

Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče a trávicích šťáv, které pozitivně ovlivňují trávení. Fytoestrogeny zase působí na řadu metabolických procesů v organismu. Pivo můžeme zařadit mezi nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu (30 až 50 g v jednom litru). V současné době se hodně diskutuje o preventivním účinku alkoholu na vznik kardiovaskulárních onemocnění, například ovlivňováním hladiny LDL a HDL cholesterolu.

Je nutné zdůraznit, že relativně bezpečné dávky alkoholu pro zdravou dospělou populaci se pohybují mezi 30 až 40 g alkoholu denně. Při vyšší konzumaci hrozí riziko poškození jater nebo nervového systému. Možný je také vznik závislosti.

Nejen k utišení žízně

Pivo je možné vnímat nejen jako tekutinu vhodnou k utišení žízně, ale též jako nápoj jisté nutriční hodnoty s vyváženým obsahem iontů, minerálních látek, vitamínů a polyfenolů. Příznivé účinky piva na lidský organismus se ale mohou projevit pouze při jeho střídmé konzumaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy pijí více než muži

Účastníci kongresu v Mnichově, který se zabýval závislostí na alkoholu a její léčbou se shodli na tom, že v poslední době ženy pijí stále častěji. V mnohých...

Výběr článků

Načítám