Hlavní obsah

Proč s přibývajícími roky i přes stejný dietní režim tloustneme

Novinky, bok

Udržet si skvělou postavu i s přibývajícími roky je snem mužů i žen. I když pro to mnozí dělají potřebné kroky, v určitém věku začnou přibírat na váze. Proč tomu tak je?

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li s přibývajícími roky úspěšně hubnout, budete muset zvýšit fyzickou aktivitu i přísun zdravých potravin.

Článek

Hlavním důvodem může být zpočátku fakt, že se lidé hůře stravují nebo s přibývajícími roky omezují pravidelné pohybové aktivity. Co když ale cvičí a jedí zdravě, jak byli zvyklí, a i tak pomalu tloustnou? Japonští vědci nedávno přišli s možným vysvětlením, proč tomu tak je.

Jejich objasnění se zaměřuje na tuky v našem těle, a to jak na ty „dobré hnědé”, tak zároveň i na „světlé špatné”. Důležitější je samozřejmě dobrý tuk, který pomáhá při správném fungování metabolismu a spalování kalorií, uvádí server Daily Mail.

I když je ale dobrý, právě on možná může za to, že jak člověk stárne, je pro něj stále složitější udržet si vysněnou postavu nebo shodit nějaké to kilo navíc. Dobrý tuk se totiž podle vědců stává postupem času „méně aktivním” a snižuje své termoregulační schopnosti. Tím je automaticky složitější, aby člověk úspěšně i při stálém cvičebním programu spaloval špatné tuky.

Ve středním věku stojí hubnutí dvojnásobné úsilí

„Všeobecně je známo, že lidé ve středním věku musí při shazování nadměrných kilogramů vyvinout až dvojnásobné úsilí oproti mladším jedincům, aby docílili stejného požadavku,” vysvětluje doktor Gerald Weissmann, autor studie.

„Už možná víme, proč je pro starší organismus těžší hubnout. Ale stále nevíme, jak účinnost dobrého tuku znovu nastartovat tak, aby pracoval jako dříve. Dokud to nebudeme vědět, bude pro lidi středního věku a starší, kteří se budou chtít udržet v dobré kondici, jediným východiskem větší přísun zdravých potravin a delší doba cvičení,” uzavřel Weissmann.

Reklama

Související témata:

Související články

Svačinky, po kterých příliš nezhubnete

Svačina patří mezi důležitá jídla dne, na která bychom neměli zapomínat. Mnozí z nás se tím i řídí a pravidelně svačí, málokdo už ale tolik dbá na to, co...

Jak ve spokojeném vztahu neztloustnout

Spokojený a dlouhodobý partnerský vztah je snem každého člověka. Stejně tak zůstat zdravý a fit. Tato přání se ale bohužel hlavně u žen poněkud vylučují....

Manželství vede k tloustnutí

Lidé žijící v manželském svazku jsou náchylnější k tloustnutí. S odvoláním na nové výzkumy to oznámila britská společnost Forza Supplements, která zkoumá...

Výběr článků

Načítám