Hlavní obsah

Proč muže skolí i obyčejná rýma

Novinky, Bohumila Kunertová

Většina žen to jistě zná. Když máte rýmu nebo jste nachlazená, snažíte se s nemocí bojovat například pomocí vitamínů. U mužů je to trochu jinak. Při prvních náznacích rýmy či nachlazení uléhají se zbědovaným výrazem ve tváři do postele. Proč tomu tak je? Vědci přišli se zajímavým vysvětlením.

Foto: Profimedia.cz

Pojem "mužská chřipka" prý není jen mýtus.

Článek

Pojem "mužská chřipka" nemusí být jen mýtus. Vědci tvrdí, že muži jsou opravdu více náchylnější k chorobám než ženy, nemoc u nich má horší průběh a trvá prý déle.

Ironií je, že za všechny tyto příznaky zřejmě může mužská touha po dobrodružství a nebezpečí.

Vědci z univerzity v Cambridgi tvrdí, že hlavním důvodem byla záliba našich předků v rizikovém chování (což je vidět i dnes v určitých aspektech mužského chování - řešení problémů rvačkou nebo milostné aféry). Tyto tendence mohly prý způsobit, že je mužský organismus náchylnější k chorobám, uvedl server Telegraph.

Příroda prý proto nadělila mužům slabší imunitní systém.

Muži a ženy jsou podle dalších zjištění také infikováni různými druhy virů, i když se vyskytují ve stejném či podobném prostředí.

Doktor Olivier Restif, jehož teorie mužské chřipky byla publikována v časopise Proceedings of the Royal Society B, navrhuje přizpůsobit očkování těmto vlivům a vzít v úvahu i větší mužskou náchylnost k onemocnění.

"Pokud by se daly identifikovat všechny tyto rozdíly, možná by se dali muži a ženy léčit rozdílně," řekl Restif.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám