Hlavní obsah

Proč cvičit i při periodě

Novinky, ema

Křeče, náladovost, nadýmání. I to mohou být příznaky toho, že se blíží nebo už probíhá pravidelná měsíční perioda. Každá žena ji prožívá jinak, některá intenzivněji, provázenou bolestmi, jiná ji pomalu ani nezaznamená. Je v tomto období vhodné cvičit stejně jako v jiné dny? Nebo se tělo dříve a snadněji vyčerpá? Na tyto odpovědi se pokusila odpovědět trenérka Kristen Domonellová ve svém článku pro Daily Burn.

Foto: Profimedia.cz

Cvičit při ´svých dnech´, nebo ne? Záleží hlavně na pocitu, odborníci ale fyzické aktivitě v době periody dávají zelenou.

Článek

Je cvičení při ženských dnech správné, dělá tělu dobře, nebo nikoliv? Od premenstruačního syndromu (PMS) přes úlevu od menstruačních bolestí dává fyzická aktivita tělu tolik potřebnou vzpruhu a uvolnění, které v takových dnech potřebuje.

„Cvičení je jedna z nejlepších věcí, kterou pro své tělo během periody můžete udělat,“ říká trenérka.

Cvičení pomáhá při PMS

Pokud máte před menstruací problémy se změnami nálad, pomoci by vám mohlo navštěvování posilovny párkrát týdně. Ve studii z roku 2013 bylo osloveno 40 žen, které předtím ve svém životě nikdy nijak výjimečně necvičily. Byly rozděleny do dvou skupin.

První skupina absolvovala třikrát za týden po dobu osmi týdnů hodinové aerobní cvičení, kdežto druhé polovině byl ponechán spíše sedavý způsob života s absencí fyzické aktivity. Po čtyřech týdnech se po psychické a fyzické stránce velmi zlepšily příznaky u 30 % žen, které se nacházely ve „cvičící“ skupině. Po osmi týdnech zmizelo i nadýmání a náladovost.

Proč? „Pravděpodobně proto, že cvičení do těla uvolňuje endorfiny, hormony „pohody“, které mohou být výraznou pomocí právě ve chvílích, kdy má člověk problémy s náladovostí,“ řekla Jane Minkinová, klinická profesorka porodnictví a gynekologie z Yale School of Medicine.

Zároveň dodává, že člověk nemusí mít nerealistická očekávání a není nutné se nutit do aktivit, které mu nejsou příjemné. Nezačínejte se silovým cvičením, pokud vám není blízká posilovna, to raději vyběhněte ven. Pohyb na čerstvém vzduchu je správnou alternativou a pravděpodobně také pomůže cítit se lépe.

Skvělou alternativou je také jóga, kde se většina cvičitelek ptá, která z žen má právě periodu. Podle toho jí pak může upravit i cviky (nedoporučují se převrácené pozice hlavou dolů, atp.)

Hormony a cyklus

Nejen cvičení může mít vliv na symptomy, které menstruaci doprovázejí. Mohou to být i hormony, které se do těla při tréninku vyplavují. V polovině cyklu, kdy dochází k ovulaci, jsou hladiny testosteronu na svém vrcholu, vysvětluje Minkinová.

Z biologického hlediska ženské tělo uvolňuje více testosteronu, aby docílilo zvyšování sexuální touhy a tedy i šance na početí. A proč hladiny hormonů nevyužít i jinak a nenaplánovat si trénink? Vzhledem k vysoké hladině testosteronu odborníci doporučují si naplánovat cvičení náročnější, než v jiných částech cyklu.

„Některé ženy mohou v době ovulace zaznamenat, že mají více energie, než je u nich běžné. Pokud ano, je dobré toho využít,“ radí odbornice.

Pomozte si od PMS doplňky stravy

Po ovulaci se začne uvolňovat do těla více progesteronu. Pokud trpíte na nepříjemné PMS příznaky, právě v tomto období můžete prožívat typické projevy, jako je nadýmání, nevolnost či změny nálad. Pomoci si můžete i některými alternativami.

Vitamín B6: U žen trpících nepříjemnými projevy před menstruací lékařka doporučuje vitamín B6. Má přirozené močopudné vlastnosti, což může pomoci právě při problémech s nadýmáním. Bylo také zjištěno, že B6 může pomoci snížit bolestivost a citlivost prsou, která bývá častým projeven blížící se menstruace.

Vitamín E: I vitamín E pomáhá při bolestivosti a citlivosti prsů. Doplnit jej můžete i formou potravin, najdete jej ve špenátu, slunečnicových semínkách či mandlích. Ovšem tyto pochutiny vás zdaleka nespasí.

V případě bolestí je vhodné svěřit se do „péče“ doplňků stravy. Pokud vám nepomáhá vitamín E, můžete zkusit extrakt z pupalky dvouleté ve formě tabletek.

Reklama

Výběr článků

Načítám