Hlavní obsah

Příčinou téměř poloviny úmrtí dětí jsou úrazy

Úrazy jsou v České republice příčinou 48 procent úmrtí dětí a mladých lidí ve věku do 19 let. Každý rok čeští lékaři ošetří 450 000 dětí po úraze. Zhruba 30 000 až 40 000 českých dětí je ročně kvůli úrazu hospitalizováno a 3000 dětí si způsobí úraz s trvalými následky.

Článek

Dětskou úrazovost pomáhá snižovat prevence. Dospělí by podle Kostnera měli především naučit děti chovat se bezpečně a vytvořit jim co nejbezpečnější prostředí. Na prevenci se podílejí i legislativní opatření, jako je zpřísnění nařízení o nošení přileb pro dětské cyklisty, povinnost vozit děti v autosedačkách nebo předpisy pro dětská hřiště. Význam prevence ukazuje příklad Švédska, které za 40 let dokázalo snížit počet smrtelných dětských úrazů o 90 procent.

Pokud se někdo zraní, je důležité, aby se mu včas dostalo první pomoci. Lidé však často nevědí, jak pomoci, nebo nemají potřebné pomůcky. Podle Pavla Švejnohy z Českého červeného kříže nejnovější vydání žlutých stránek bude obsahovat dvoustranu se zásadami první pomoci, které se tak dostanou do čtyř miliónů domácností.

Další samozřejmostí by měla být domácí lékárnička. Podle Věry Husákové lidé mají autolékárničky, ale v domovech, kde se stává velké množství poranění, většinou shromažďují léky a obvazy v šuplících nebo krabicích od bot. Mají k nim přístup malé děti, ale sami dospělí je v okamžiku, kdy se někomu něco stane, těžko hledají.

Reklama

Související články

Zranění může ve vteřině zcela změnit život

Každý rok u nás na úrazy zemře asi tři sta dětí. Další tři tisíce jsou trvale postižené. Úraz se stane během vteřiny, ale nese s sebou mnoho následků. Bolest...

Při sexu se lidé mohou vážně zranit

I tak krásný akt, jako je sex může být velmi nebezpečný. Úrazy se stávají denně, nicméně o úrazech při sexu se buď vůbec nemluví a nebo naopak se šíří často...

Výběr článků

Načítám