Hlavní obsah

Příběh muže, který onemocněl rakovinou prsu

Novinky, Filip Šára

Když dvaasedmdesátiletého kriminologa a tvůrce dokumentárních filmů Rogera Graefa začala svědět bradavka, nevěnoval tomu přílišnou pozornost, možnost rakoviny ho ani nenapadla. Až když už to začalo být nepříjemné, vyhledal svou praktickou lékařku, která ho ale ujistila, že to nic není. Dostal na to jakousi mast, kterou použil sotva dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Samovyšetření prsou by mělo být samozřejmostí i u mužů. Ilustrační foto

Článek

Roger tedy nadále zůstával v klidu a nějakou vážnou nemoc si nepřipouštěl. Jenže rok poté se již svědění střídalo s příležitostnou bolestí, bradavka byla navíc tvrdší. Jeho lékařka se na to tentokrát zahleděla pozorněji a už se jí to nelíbilo – poslala Graefa do nemocnice. Velmi častý zmatený dotaz na klinice, zvlášť ze začátku, zněl: „Kde je vaše žena?“ Po diagnostikování rakoviny prsu se ho i v lékárně ptali, jak se jeho manželce daří.

Špatný pocit jakoby „nesprávné“ nemoci ale Roger Graef cítil ze svých přátel. Ti byli v době, kdy málem zemřel na zápal plic, nesmírně starostliví, chodili za ním na návštěvy, hrát karty... Rakovina prsu je ale, jak si Graef povšiml, očividně zmátla. Rakovina prostaty by byla, s nadsázkou řečeno, v pořádku. Jenže překvapené výrazy jeho známých působily, jako by jim slavnostně oznámil, že plánuje změnu pohlaví.

Také pohledy žen v čekárně byly zvláštní, sám vlastně nevěděl, co přesně cítí. Až ošetřující lékař mu vysvětlil, že každá 170. osoba postižená rakovinou prsu je muž, takže nejde o nic extrémně vzácného, co se ještě takřka nikomu nestalo.

Cítil se lépe, než čekal. Došlo i na absurdní humor – jeho prsa nešla přístrojem změřit, takže z toho vyplývá, že žádná nemá, akorát v nich má nádor. Jak podotýká, rozesmálo ho to.

Dobrá výchozí pozice pro operaci

Dozvěděl se, že nádor má 7 mm, tudíž byl paradoxně podchycen včas. Na klinice dokonce potkal i některé ze svých přátel. Skoro je to pobavilo. Dostalo se mu nicméně varování, že léčba může být velice vážnou věcí – ztrácející se vlasy, chemoterapie... Ale takřka všichni to úspěšně zvládnou.

Před nutnou operací lékař Graefovi povolil, s ohledem na zdravotní stav, jet na zaplacenou dovolenou. Při následném zákroku mu pak z pravého podpaží vyjmul lymfatické žlázy – pro jistotu, že se nebude rakovina dále šířit.

Probudil se s již přijatelnou bolestí. Měl obavy, jak to bude vypadat. Když poprvé viděl, že bradavka zmizela, pocítil nepatrný záchvěv deprese, ale jinak to bral s naprostým klidem. Jizva navíc byla decentně umístěna do oblasti podpaží. Sám vlastně neví, proč ho rakovina prsu postihla. Z rizikových faktorů (obezita, přílišné pití alkoholu) se ho netýkal ani jeden.

Léčba a nežádoucí (sexuální) účinky

Co se týká léčby samotné, chemoterapii podstoupit nemusel, ale pět let, aby se zabránilo novému propuknutí rakoviny, musí brát denně tamoxifen, což je jeden z nejužívanějších nádorových léků. Jak Graef dodává, jeho známý užívá daný lék 19 let a nic mu nechybí.

I tato medicína má ale své nežádoucí účinky, které se mohou místy projevovat horečkami a návaly horkosti. Zdravotní stav zůstává stejný, ale jeden specifický problém pro muže, který může ovlivnit i velmi dlouhé partnerské soužití, tu je. Sexuální apetit až u třetiny mužů vymizí. Rogerova žena pro to má pochopení, prý se stal citlivějším a snaží se hledat více způsobů, jak jí dokázat svou náklonnost.

V současnosti bere tamoxifen čtvrtým rokem. Doufá, že se za rok jeho život vrátí do úplného normálu. Především je ale rád, že zůstal naživu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám