Hlavní obsah

Při sportu utrpěla vážný úraz, jen díky tomu u ní odhalili vrozenou vadu mozku

Novinky, bok

Devatenáctiletá Lucy McClymontová miluje ragby. Do klubu ji rodiče přihlásili v šesti letech, donedávna hrála za školní tým. Při jednom ze zápasů ale byla nešťastně sražena spoluhráčkou a byla odvezena do nemocnice. Tam ji kromě dočasného ochrnutí čekala další nepříjemnost. Lékaři jí zjistili defekt na mozku, kvůli kterému se musí vzdát svého oblíbeného sportu.

Foto: Profimedia.cz

Své oblíbené ragby si Lucy kvůli zdravotním problémům už nezahraje. Ilustrační foto

Článek

Kvůli závažnosti úrazu při hře, kdy spoluhráčka Lucy dost tvrdě skolila na zem, podstoupila dívka v nemocnici různá vyšetření. Vedle částečného a naštěstí jen dočasného ochrnutí, které přímo souviselo se sportem, lékaři u Lucy zjistili ještě další zdravotní problém.

Šlo o tzv. Chiariho malformaci, kdy v zadní části lební komory dochází k městnání a tlaku mozečku v místech, kde ústí mícha. Jde o vrozenou vadu, která postihuje více ženy. V mnoha případech se na ni nemusí vůbec přijít, jelikož nejsou viditelné žádné příznaky, jako například senzorické poruchy, silné bolesti hlavy, problémy s viděním nebo rovnováhou.

Po zjištění zdravotního problému byla Lucy poslána na operaci, při které jí lékaři snížili tlak v mozku. I když se vše až na menší komplikace podařilo, prognóza s touto vadou je pro Lucy i tak děsivá. A už nikdy nebude hrát své oblíbené ragby, uvedl server Daily Record.

„Pořád se snažím vypořádat se s tím, co mi řekli. Nevím, co bude dál. Zvenku vypadám úplně normálně, ale můj život se změnil. Je depresivní, že už nikdy nebude stejný jako dřív a já nebudu dělat to, co chci nejvíc,“ svěřila se Lucy.

Během mrknutí oka se jí změnil život

„Lékaři nám řekli, že se s tím už narodila, a kdyby neměla úraz, nikdy se na to nemuselo přijít,“ popsali rodiče stav své dcery.

Po několika dnech byla z nemocnice propuštěna do domácího léčení, bohužel se zákazem jakéhokoli provozování kontaktních sportů po zbytek života. „Najednou nemůžu dělat nic z toho, co jsem měla ráda. Můj život se změnil jen proto, že jsem dělala to, co miluju,“ uvedla Lucy.

K depresím se u ní navíc ještě přidaly silné bolesti hlavy, které její rekonvalescenci zhoršují. I tak se chce ale dívka co nejdříve vrátit do školy. A její matka je šťastná, že dcera žije.

„Je to těžká doba pro všechny, Lucy má před sebou ještě dlouhou cestu. Její situace přesně ukazuje, jak se vám může doslova během mrknutí oka změnit život,“ dodala její matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám