Hlavní obsah

Při nedostatku spánku mizí svalovina, nikoli tuk

– Chicago

Držet dietu a nedostatečně spát se nevyplatí. Osoby, které totiž spí málo, sice při dietě hubnou stejně rychle jako ty, které si dopřávají plných osm hodin, jenže hubnou jinak. Podle nové studie jen pětinu úbytku jejich váhy tvoří tuk. Pokud je přitom spánek řádný a pravidelný, hubne se naopak tuk.

Foto: Profimedia.cz

Tento muž díky své nespavosti přijde o svalovinu, ale svůj tukový polštář si udrží

Článek

Lidé nedostatečně spící mají hubnutí také mnohem nepříjemnější, protože cítí mnohem větší hlad. Při krátkém spánku se totiž tvoří v žaludku více hormonu grelinu, který je odpovědný za pocity hladu.

„Zkracování spánku, k čemuž dochází v hektické moderní společnosti často, podle všeho snižuje účinnost hubnutí tuku při dietě. V naší studii bylo prokázáno, že při nedostatečném spánku dochází jen částečně k úbytku tuku,“ tvrdí docent medicíny Plamen Penev z University of Chicago.

Při pokusech s obézními bylo prokázáno, že při spánku 8,5 hodiny denně hubnou lidé asi 50 procent tuku a 50 procent netučné tělesné hmoty. Ale při spánku průměrně trvajícím jen 5,5 hodiny došlo k úbytku jen 20 procent tuku, 80 procent úbytku váhy tvořila netučná tělesná hmota včetně velkého podílu svaloviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám