Hlavní obsah

Při infarktu rozhoduje prvních devadesát minut

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Pacient, kterého postihne infarkt myokardu, by měl být nejpozději do devadesáti minut dopraven na specializované pracoviště, kde mu bude poskytnuta celková příslušná péče. V síti českých zdravotnických zařízení je to až na výjimky všude možné.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

"Ideální model by měl vypadat tak, aby v každém krajském městě byla pro pacienty k dispozici katetrizační laboratoř. Ta v současnosti chybí již jen v Karlovarském a Jihlavském kraji," uvedl v úterý docent Petr Niederle, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Dodal, že v České republice v zásadě platí pravidlo, že pacienta s infarktem lze do 100 kilometrů převézt právě na pracoviště, kde se katetrizační léčba provádí. "Pak má pacient obrovskou šanci, že léčba bude vysoce účinná," řekl Niederle.

Od roku 1994 infarkty v České republice poklesly zhruba o dvanáct procent. Právě v prvních dvou hodinách má pacient největší šanci na záchranu života. Někdy ale příbuzní váhají, zda mají první pomoc zavolat. Sanitky pak přivážejí pacienty s infarktem do nemocnic přibližně v rozpětí od 4 do 12 hodin po události. Mnohdy však již bývá příliš pozdě.  

Roste počet operací

Kardiologie zaznamenala od roku 1989 obrovský vzestup. V České republice je 13 kardiochirurgických pracovišť. "Ta uskutečnila loni 11 000 srdečních operací a z nich necelých 70 procent tvořily bypassové operace," řekl doktor Štěpán Černý, primář kardiochirurgického oddělení uvedené nemocnice.

Průměrný věk pacientů, kteří se kardiochirurgické operaci podrobí, je nyní 64 let a za posledních šest let se zvýšil o čtyři roky. "I díky tomu stoupá průměrný věk v České republice u mužů, což je pozitivní," řekl doktor Černý. Homolka spolupracuje například s nemocnicí v Liberci a přes internetový přímý přenos se lékaři radí nad stavem pacientů s infarktem.  

První pomoc je rozhodující

Velmi důležitá při infarktu je první pomoc. Docent Niederle soudí, že varovným signálem je prudká svíravá bolest na hrudi, která vystřeluje do zad a někdy i do žaludku.

"Člověk je nervózní, potí se, přechází po místnosti. Jestliže bolest trvá 15-20 minut, musí se okamžitě zavolat rychlá záchranná služba. Někdy je dobré podat postiženému i acylpyrin, který ředí krev," soudí docent Niederle.

Po infarktu každý pacient musí bezpodmínečně změnit životosprávu, protože nejvážnějšími rizikovými faktory infarktu jsou kouření, obezita, vysoký cholesterol v krvi a nedostatek pohybu.

Reklama

Související témata:

Související články

S rybami proti infarktu i proti vráskám

Čím víc toho víme o rybím mase, tím je jasnější, že nemusí být jen pochoutkou, ale i lékem. Pomáhá nás chránit před infarktem nebo mrtvicí. Snižuje riziko...

V USA objevili gen infarktu

Genovou souvislost infarktu se podařilo odhalit americkým vědcům. Objevili nejen "infarktový gen " ALOX5, ale i způsob, jak snížit rozvoj aterosklerózy, která...

Výběr článků

Načítám