Hlavní obsah

Prevence diabetu: změna životního stylu

Právo, FZ
OXFORD

Prevence a léčba cukrovky je a bude velmi nákladná. Jestliže se tato péče zanedbá, náklady neporovnatelně stoupnou. Vyplývá to z projektu Oxfordská vize 2020, který měl stanovit, jaký bude dopad onemocnění diabetem pro společnost.

Foto: Zdenda Zubr / www.gladiators-night.cz

Gerberra se promění v osmihranné zápasiště.

Článek

Spolupracovaly na něm Oxfordská univerzita, Světová zdravotnická organizace, Institute for Advanced Futures, neziskové organizace a dánská farmaceutická společnost.

Pilulky nic nevyřeší

Pokud se udrží současný trend, bude na světě do pětadvaceti let 300 miliónů diabetiků. Přestože je více ohroženo obyvatelstvo rozvinutých zemí, nevyhýbá se tato nemoc ani rozvojovým státům.

"Bylo by naivní se domnívat, že nějaká zázračná pilulka v budoucnosti vyřeší problém diabetu," řekl na semináři Lars Rebien Sorensen, prezident společnosti Novo Nordisk.

Stejný názor měl profesor David Matthews z Oxfordské univerzity, který zdůraznil, že úspěch plánu na snížení výskytu diabetu bude velmi záležet na tom, kolik lidí bude ochotno změnit svůj dosavadní způsob života.

Nedostatečné kampaně

Profesor Matthews se také zabýval problémem kampaní. Zatímco například proti šíření viru HIV či tabakismu je řešení jednoduché - doporučí se bezpečný sex nebo skoncování s kouřením - riziko vzniku diabetu lze jen obtížně vyřešit jednoduchou akcí nebo heslem. Přestože důsledky tohoto onemocnění jsou obrovské, jsou společností zatím velmi podceňovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláknina může kojence ohrozit cukrovkou

Několikaleté studie odborníků z Univerzity v Coloradu a Institutu pro výzkum diabetu v Mnichově potvrdily, že příliš časné, nebo příliš pozdní krmení kojenců...

Výběr článků

Načítám