Hlavní obsah

Premenstruačním syndromem trpí častěji ženy ve stresu a mladé dívky

Novinky, das

Podrážděnost, výkyvy nálad, úzkost až deprese, únava či otoky v oblasti břicha, napětí v prsou a celková nafouklost, to jsou nepříjemné problémy, se kterými se každý měsíc několik dní před začátkem menstruace potýká řada žen. Podle odborníků se jedná nejčastěji o mladé dívky, které teprve začínají menstruovat a jejich organismus se hůře vyrovnává s hormonálními změnami. Nevyhýbají se ale ani dospělým ženám, a to zejména těm, jež jsou dlouhodobě ve stresu, málo se hýbou, špatně se stravují či trpí nedostatkem železa.

Foto: Profimedia.cz

Období před menstruací může být emočně vypjaté.

Článek

Přesné příčiny premenstruačního syndromu nejsou dosud zcela jasné.

„Určitou roli zde sehrávají hormonální změny a výkyvy, na které jsou některé ženy citlivější. Za něco může i genetika a celková životospráva. Příznaky pak může zhoršovat stres, nadměrný příjem kofeinu a alkoholu či nedostatek některých vitamínů. Syndrom ovlivňuje i nadměrný kalorický příjem či dlouhodobá nevyvážená strava s nedostatkem zeleniny a vysokým obsahem nasycených tuků,” upozorňuje gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Někdy lze projevy zaměnit s virózou

Každá žena prožívá premenstruační syndrom jinak. „Období před menstruací může být emočně vypjaté. Žena se může cítit plačtivá, přecitlivělá, podrážděná, depresivní nebo může mít všechny tyto příznaky najednou. Fyzicky se může cítit "nafouklá" a mít pocit zvýšené citlivosti až bolesti prsou. Může být nadměrně unavená, přibývat na hmotnosti a mít zvýšenou chuť na sladké," vysvětluje gynekoložka Kateřina Svojanovská.

Někdy lze projevy syndromu zaměnit i za virózu nebo střevní infekci. Mohou se totiž potýkat i se zácpou, nebo naopak s průjmem doprovázeným bolestí hlavy.

Jak problémy minimalizovat

Pozitivní vliv na premenstruační příznaky může mít úprava životního stylu (dostatek spánku, přiměřená fyzická zátěž, úprava stravy s omezením soli, cukru, alkoholu, kofeinu a nikotinu) a dostatečný pohyb a relaxační cvičení (výborná je hormonální jóga).

Pomoci mohou i některé doplňky stravy a fytoterapie. Po dobu 7 až 14 dní před menstruací je vhodné užívat v dostatečném množství vápník, hořčík, vitamín B6 a vitamín E. Dnes již na trhu existují komplexnější doplňky stravy, jež mohou napomoci k úpravě hormonálních hladin.

Výborné jsou ale také bylinky. Osvědčený je kontryhelový čaj, který nejen minimalizuje nepříjemné projevy, ale také pomáhá snižovat krvácivost v prvních dnech menstruace. Pomoci může i třezalka tečkovaná, drmek obecný, ploštičník a olej z pupalky.

Mnoha ženám pomohla i kombinovaná hormonální antikoncepce s antimineralokortikoidními účinky, která zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle a příznivě tak ovlivňuje premenstruační příznaky. U žen, které nechtějí užívat hormonální antikoncepci a přírodní preparáty u nich nezabírají, lékaři doporučují léčbu pomocí antidepresiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám