Hlavní obsah

Přejídání zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva

Novinky, Korzo
NEW YORK

Zvláště o svátcích by mohla zaujmout zpráva amerických epidemiologů, kteří tvrdí, že pro posuzování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva je důležitější kvantita pozřené stravy nikoli kvalita, jak se soudilo dosud.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Naše studie prokazuje, že vysoký příjem kalorií a jednotlivých makroživin, zejména sacharidů, bílkovin a tuků, mohou znamenat vyšší riziko pro vznik rakoviny tlustého střeva," uvedla doktorka Jessi Satia-Aboutaová, vedoucí výzkumného týmu z univerzity v Severní Karolíně.

"Vyvážená strava se sníženým obsahem kalorií je důležitým krokem při prevenci rakoviny tlustého střeva. Je důležité, nejen co jíme, ale kolik toho sníme, a kolik je v tom kalorií," vysvětlila.

Zajímavý je také objev doktorky Satia-Aboutaové týkající se rozdílu mezi vlivem potravy na černochy a bělochy. Zatímco rakovinou častěji trpěli černoši než běloši, zvýšený příjem vlákniny výrazněji snižoval riziko rakoviny tlustého střeva u černochů než u bělochů. U obou rasových skupin se však prokázalo, že přejídání zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva dvakrát až třikrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám