Hlavní obsah

Přední gynekologové nesouhlasí s plošným očkováním proti rakovině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední čeští gynekologové a porodníci jsou proti tomu, aby se nyní zavedlo povinné očkování dívek proti rakovině děložního hrdla a čípku a aby se to hradilo ze zdravotního pojištění. Česká republika by podle nich ke snížení počtu pacientek potřebovala spíš organizovaný systém pravidelných prohlídek.

Článek

Rakovinou děložního hrdla ročně onemocní asi 1100 žen, 500 jich zemře. Výskyt choroby, kterou většinou vyvolají lidské papilomaviry, je tak v ČR až třikrát vyšší než v ostatních státech EU. Vakcínu proti onemocnění by mohli čeští lékaři dostat příští rok. Někteří odborníci navrhují plošné očkování mladých dívek před tím, než zahájí sexuální život. Vir se totiž přenáší zejména pohlavním stykem. Očkování by tak mohlo ročně podstoupit na 40 000 čtrnáctiletých děvčat, stálo by asi půl miliardy korun.

Proti tomuto postupu se postavila Česká gynekologická a porodnická společnost v čele se svým předsedou Vladimírem Dvořákem, šéfem revizní komise Vítem Unzeitigem a předsedou sekce cervikální patologie a kolposkopie Jiřím Ondrušem. Přední lékaři upozorňují na omezené finanční možnosti zdravotního pojištění. "Jsme si vědomi toho, že tristní situaci ve výskytu karcinomu děložního hrdla v ČR je třeba řešit urychleně. Vakcinace takové řešení v žádném případě nenabízí," uvedli Dvořák, Unzeitig a Ondruš.

Očkování označili za "epochální možnost" prevence a vynikající investici do zdraví žen a výhledově i mužů. Rozumné argumenty pro plošné očkování ale podle nich chybějí. Uvedli, že jeho účinek se projeví nejdříve za 20 let, kdy by výskyt zhoubného onemocnění mohl klesnout asi o 70 procent. O desetiletích mluví i zahraniční experti.

Ženy by měly chodit na pravidelné preventivní prohlídky

Představitelé gynekologické společnosti zdůraznili, že organizovaný screening, tedy systém pravidelných vyšetření by mohl již za pár let počet případů snížit o 80 procent. Náklady na zavedení prohlídek by byly navíc mnohem nižší než plošné očkování. Pohybovaly by se prý v desítkách milionů. Zastánci očkování zas tvrdí, že výrazně víc než vakcína stojí léčba rakoviny. Ženám, které jí onemocní, se navíc zhorší kvalita života.

Česká gynekologická a porodnická společnost požaduje, aby se náklady a dopady plošného očkování předem zanalyzovaly. Na screeningu rakoviny děložního hrdla pracuje na ministerstvu zdravotnictví čtyři roky zvláštní komise. Systém kontrol se jí zatím prosadit nepodařilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám