Hlavní obsah

Před sluncem je třeba chránit i vlasy

Právo, Lenka Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Chránit si pokožku krémy na opalování považujeme za samozřejmé. Bez použití těchto přípravků se již dnes jen málokdo odváží vystavit slunci. Na co však v létě zapomínáme, jsou vlasy. Stejně jako pokožka potřebují v tomto období speciální péči.

Článek

Bez náležité ochrany budou po útoku slunečních paprsků sušší, křehčí, ztratí pružnost a jejich konečky se budou snadno třepit. O vyblednutí a změně barvy nemluvě.

Co škodí

Nepřítelem číslo jedna je UV záření, které má při dlouhodobém a častém působení řadu nežádoucích účinků. Pokud vlasy nejsou patřičně chráněny, dokážou sluneční paprsky zničit ochrannou vrstvu obklopující vlas a proniknout do jeho struktury.

Častý vliv UVA a UVB záření pak způsobuje, že vlasy jsou vysušené a blednou. Barvené vlasy se zase mohou nadměrně zesvětlit, či dokonce změnit odstín. V létě se vlasy také snadněji lámou a postrádají svůj přirozený lesk.

Barvené vlasy trpí více

Ještě hůře snášejí UV záření vlasy namáhané trvalou, častým barvením a odbarvováním. Takové vlasy jsou na sluneční paprsky citlivější a vlivem slunečního záření dochází rychleji k jejich poškození. Je třeba si ale uvědomit, že jim neškodí jen přímé sluneční záření, ale také paprsky solária.

Na jejich zhoršené kvalitě se do značné míry podílí i slaná voda v moři, chlorovaná voda v bazénu, vítr, zvířený písek pláží a všudypřítomný prach. Vlasy se působením těchto vnějších vlivů oslabují a hůře pak odolávají slunečním paprskům.

Oceníme kvalitní přípravky

Jednou z možností, jak je chránit, je pokrývka hlavy, nejlépe světlé barvy. Dobré je také omezovat přílišné slunění, častěji vyhledávat stín a ve vodě vlasy chránit před negativními vlivy mořské nebo chlorované vody. Komu by se ale chtělo chodit v letním žáru celý den v klobouku a ve vodě dovádět v koupací čepici?

Nejjednodušší řešení je použít kvalitní kosmetické přípravky. Patří mezi ně speciální šampony, kondicionéry, krémy, gely či mléka. Ty vlas obalí ochrannou vrstvou a dodají mu výživné látky, které zabrání nadměrnému vysoušení. Rozhodně nesmí chybět letní šampon, který obsahuje UV filtr a je zároveň bohatý na výživné látky. Šamponem nejen spláchneme z vlasů mechanické nečistoty jako písek či sůl, ale vlasy budou po umytí hydratované a vyživené.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Staráte se v létě o své vlasy pečlivěji?

Doporučuje se použít ještě letní kondicionér s UV filtrem, který podpoří a znásobí účinky šamponu. Nanášíme ho vždy po umytí a nezapomeňme jej vždy důkladně smýt. Po jeho použití se vlasy budou krásně lesknout a budou se snadno rozčesávat. Gel, mléko či olejová emulze jsou určeny k použití v průběhu dne. Nanášíme je na vlasy minimálně 2-3krát během slunění nebo po koupání. Slouží k průběžnému obnovení ochranného vlasového filmu.

Krémy jsou ideální pro všechny typy vlasů. Pečlivě je vždy rozetřeme po celé délce vlasu. S olejovými emulzemi zacházíme opatrně. Pokud přeženeme dávkování, vlasy se slepí a zmastí.

Anketa

Staráte se v létě o své vlasy pečlivěji?
Ano
38,8 %
Ne
61,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jemné vlasy vyžadují pravidelnou péči

Mnoho žen má problémy s tím, že jejich vlasy jsou zplihlé a nedrží tvar. Hned po vyfoukání vypadají ještě dobře, pak ale účes ztratí objem a vlasy se přilepí...

Na šediny s pilulkou

Stříbrné nitky ve vlasech třicátnic přestanou být noční můrou. Kdo bude chtít, může zůstat interesantně prošedivělý, ti druzí - nebo spíše ty druhé - mohou...

Výběr článků

Načítám