Hlavní obsah

Práce ve stejném oboru párům nesvědčí

Novinky, das

Stále více lidí si svého partnera hledá v zaměstnání. A to v domnění, že se nikde jinde nenachází lepší protějšek, který by měl maximální pochopení pro pracovní zaměření jedince. Podle vědců to ale tak jednoduché není. Z jejich průzkumu jasně vzešlo, že dlouhodobým vztahům společný obor v zaměstnání neprospívá.

Foto: Profimedia.cz

Práce ve stejném pracovním oboru párům příliš neprospívá.

Článek

Podle vědců páry zaměstnané ve stejném oboru mají mnohem větší problémy nalézt a udržet si tu správnou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Což znamená, že si tito lidé více tahají práci domů a tedy i pracovní neshody a stres. A dokonce tráví i v zaměstnání mnohem více času, než je nutné.

Odborníci pozorovali život více jak 600 akademických pracovníků, kdy přibližně polovina z nich měla svůj protějšek ve stejném pracovním oboru. Zajímal je počet odpracovaných hodin a také, jak mají nastaveny hranice mezi prací a soukromým životem.

Ze zjištění vyplynulo, že spokojenější jsou ve vztahu ti, jejichž protějšek pracuje ve zcela jiném oboru.

"Stále více párů má podobné povolání a řeší tedy v zaměstnání velmi podobné situace, z čehož mnozí usuzují, že si tito lidé i v soukromí mnohem více rozumí, než ti, kteří pracují každý někde jinde. Ve skutečnosti se u těchto párů mnohem častěji překrývá pracovní život s tím soukromým, což dlouhodobým vztahům vůbec neprospívá," vysvětluje profesor Gail Kinman z Univeristy of Bedforshire.

Podle něj oddělit práci od soukromí není vůbec jednoduché i pro lidi s jiným pracovním zařazením, natož pro ty, kteří řeší ve svém zaměstnání podobné, ne-li stejné problémy. Ve skutečnosti si tito lidé nedokážou od své práce odpočinout ani doma, z jejich vztahu se tak postupně vytrácí partnerská komunikace. Partneři se spolu v podstatě dokážou bavit jen o práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší omyly v partnerské komunikaci

Lidé spolu málo mluví, a když už mluví, pak špatně. I tak by se dal stručně shrnout velký partnerský problém současné doby. Správná komunikace se tak stává ve...

Nepsaná pravidla pro nezávazný sex mimo vztah

Ještě nedávno byl nahodilý nebo také nezávazný sex považován za společenské tabu. Pro dnešní mládež je to ale doslova fenomén. Podle kanadských psychologů...

Výběr článků

Načítám