Hlavní obsah

Povánoční hubnutí: Několik tipů na jednoduché a efektivní cviky na nohy

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

I když Vánoce jako každý rok rychle pominou, přebytečná kila nabraná přes svátky s námi často zůstávají měsíce a je těžké se jich zbavit. A nejde jen o to mít správnou figuru do plavek. Připravili jsme pro vás několik tipů na cviky, se kterými si rozhýbete nohy a k tomu i uberete pár kil.

Jak se zbavit přebytečných kil po Vánocích? Je třeba nezapomínat na nohyVideo: Novinky

 
Článek

Mezi problémové partie, kde přibývají tuky navíc, patří i nohy. Zvláště po Vánocích naplňují prostory posiloven a fitness center lidé, kteří přes svátky nejvíce hřešili. Pár tipů na cviky, které můžete vyzkoušet i doma, představila Novinkám osobní fitness trenérka Nina Balážová z pražského centra John Reed.

Jako u jakéhokoli jiného cvičení je důležitá i příprava na něj. Tělo by se totiž mělo před každým cvičením rozehřát a rozcvičit. Vyhnete se tak namožení svalů či poškození kloubů. Správný postoj a pravidelné dýchání také dokáží cvičení výrazně zefektivnit. V neposlední řade se mezi doporučení k cvičení řadí dodržování pitného režimu a vyvážené stravy, jinak se i sebenáročnější cvičení dokáže minout účinkem.

Dřepy

Mezi jednoduché cviky zaměřené na nohy patří dřepy, při kterých se jako pomůcka využije židle. Tu si připravíme za sebou. Narovnáme nohy, špičky nohou a kolena směřují stejným směrem dopředu, ruce stiskneme a dáme dopředu a jdeme do dřepu. „Základní je pohyb zadku. Zadkem jdeme dozadu, sedneme si a nahoru, dolů a nahoru, opakujeme několikrát,“ popsala trenérka. Důležité je, aby kolena nešla před špičky a zůstávala ve stejné poloze.

Povánoční hubnutí: Šest účinných cviků na posílení břišních svalů

Zdraví

Výstupy na židli

I u tohoto cviku využijeme židli jako pomůcku. Jednou nohou vystoupáme na židli a druhou následně zvedne do vzduchu. „Koleno se snažíme vytáhnout až k hrudi co nejvíce nahoru,“ upozornila. U tohoto cviku je důležitá i práce rukou, jako při výstupu do strmého kopce.

K tomuto cviku lze pro ztížení přidat i výpad dozadu. Nohou nejprve ukročíme dozadu, a poté s ní stoupneme na židli. „U výpadu je základ to, aby koleno nešlo před špičku, byli jsme hezky narovnaní a k tomu nám pomůžou ruce, které si dáme do boku,“ dodala trenérka. Nohy následně prostřídáme.

Napnutí nohou

V tomto cviku si dáme nohy na židli, zatímco se ruce dotýkají země. Důležité je se přitom srovnat, aby ramena, lokty a dlaně byly v jedné pozici. Nohy se napnou a břicho zpevní, pánev má být podsazená. Výhodou tohoto cviku je, že pracují jak nohy, tak i břicho.

„U tohoto cviku je důležité, abyste se neprohýbali. To je špatně. A zároveň nedávejte kolena dolů. Zadek je více nahoře, abych se neprohýbala. Jsem vyhrbená, pokrčím nohy a jdu zpět, dozadu a dopředu,“ přiblížila trenérka.

Povánoční hubnutí: Čtyři jednoduché cviky pro pevnější zadeček

Žena

Úkroky s gumou

K poslednímu cviku, který trenérka Balážová ukázala, je potřeba cvičící guma, kterou lze sehnat v jakémkoli obchodně s fitness potřebami. Gumu dáme na kotníky a postavíme se tak, aby byla mírně napnutá. Přitom je třeba být v mírném pokrčení, aby nohy pracovaly, a ruce jsou znovu vepředu, abychom byli narovnaní.

„Ramena jsou dole a jdeme nohou do strany, šikmo a dozadu. Nohy jsou stále v pokrčení a makají. To samé pak s druhou nohou,“ popsala.

Reklama

Související články

Pozice z jógy pro lepší sex

Cvičení jógy vás dostane do psychické pohody, skvělé fyzické kondice a také vám může pomoci k mnohem lepším prožitkům při sexu a silnějším orgasmům.

Výběr článků

Načítám