Hlavní obsah

Pouze léky a cvičení na artrózu nestačí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav artrózy neovlivňuje pouze lékař, ale také pacient. Znalost léků i změny špatných životních návyků dokáží hodně oddálit těžká postižení kloubů, která nemoc často vyvolává.

Článek

Odborníci jí říkají osteoartróza. Je degenerativní nemocí. Nejprve naruší chrupavky. Ty kloubům umožňují, aby po sobě hladce klouzaly. Navíc tlumí nárazy. Jakmile se poškodí nebo zničí, začnou se poškozovat hlavice kloubů. A pohyb stále více bolí.

Dlouhá léta existovaly na tuto chorobu prakticky jen léky na tlumení bolesti, takzvaná nesteroidní antirevmatika (NSA): acylpyrin, ibuprofen, naproxen, aj. Byly relativně levné a přinášely většině pacientů úlevu. Pokud je však užívali dlouhodobě a v dávkách, které jim pomáhaly, hrozily části z nich vedlejší negativní účinky. Zejména poškození žaludeční sliznice, vznik vředů, snížení srážlivosti krve a další potíže. Řada postižených musela kvůli nim tyto léky vysadit nebo omezit jejich dávky.

Nový objev

Významným posunem v léčbě byl objev symptomaticky pomalu působících léků na osteoartrózu. Odborníci je označují anglickou zkratkou SYSADOA.

Většina těchto léků obsahuje některou z látek odvozených od sacharidů, které jsou v chrupavce nebo v kloubní tekutině. Například chondroitin sulfát se moc neliší od látky, která je základní součástí kloubní chrupavky. Ta na sebe váže vodu a zajišťuje její pružnost.

Jde tedy o látky tělu vlastní, nebo takové, které jim jsou hodně podobné. Proto nemají prakticky žádné vedlejší účinky. Jejich léčebný efekt spočívá hlavně v tom, že zlepšují regeneraci kloubní chrupavky.

Některé dokážou vrátit část původních vlastností i kloubní tekutině. Dovedou významně zpomalit, případně zastavit postup osteoartrózy. Často umožňují snížit dávky léků proti bolesti.

Mají smysl hlavně pro pacienty v počátečních a středně těžkých stadiích. Jejich chrupavky bývají málo poškozené. U lidí s těžkým postižením kloubů účinkují méně.

Zázračný chondroitin sulfát

Nejznámější ze SYSADOA se staly přípravky s glukosaminem a chondroitin sulfátem. Jejich účinky dokládají seriózní vědecké studie. Například rozsáhlá analýza profesora Uebelharta z Univerzitní nemocnice ve švýcarském Curychu podrobně zpracovala všechna dostupná data z nejzajímavějších studií s chondroitin sulfátem.

Potvrdila, že je skutečně efektivní u artrózy kolene a prstů. Tato látka podávaná v dostatečných dávkách zastavila u některých pacientů ubývání kloubní chrupavky. Nejnovější studie z letošního roku (STOPP) navíc prokázala, že chondroitin 4 a 6 sulfát zpomaluje při dlouhodobém užívání degeneraci kloubů a ulevuje od bolesti.

Dokažte účinky

Nedokáže to však každý preparát se SYSADOA. Některé z nich jsou totiž k dostání v lékárně jako volně prodejné léky a některé jen jako potravinové doplňky. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že lék má jasně definovanou účinnou látku a její množství. Jeho efekty musí navíc doložit seriózní vědecké studie.

Potravinový doplněk nic z toho nemusí. Proto by se pacienti měli zajímat spíš o volně prodejné léky. Při výběru vhodného prostředku jim navíc může poradit i jejich lékař.

Klouby ničí obezita

Boj s artrózou však není možné zjednodušit jen na léky. Velice důležité je také shodit nadbytečná kila, která zbytečně přetěžují už tak dost narušené klouby.

Stejně podstatné bývá i to, aby pacient chodil na rehabilitaci. To obvykle znamená, že se naučí cviky, díky kterým protáhne zkrácené svaly a posílí ty oslabené. Podobně podstatná je vhodná obuv a vhodný aktivní pohyb (plavání, cyklistika, chůze apod.).

Význam má rovněž, když se pacienti naučí správně používat ortézy, které zvyšují stabilitu postižených kloubů a mírní bolest. Nebo i berle, hole a další pomůcky. Účinná léčba artrózy musí být zkrátka komplexní. Pouhé polykání pilulek není jen zavádějící, ale obvykle také nedostatečně efektivní.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabrzděte včas artrózu

Spousta lidí, kteří si kupují v lékárně nejrůznější přípravky na artrózu, tam přichází pozdě. Utratí za preparáty dost peněz a přitom jim nepřinesou takové...

Výběr článků

Načítám