Hlavní obsah

Potraviny plodnosti aneb Co jíst, když chcete otěhotnět

Novinky, lin

Většině žen, které se rozhodnou otěhotnět, najednou připadá, že už včera bylo pozdě. Začnou se proto zajímat o nejrůznější alternativní a zázračné „urychlováky“, které by jim usnadnily co nejrychlejší početí. Pokud mezi ně patříte i vy, věřte, že vypomoci si můžete poměrně snadno a hlavně neinvazivně, stačí svůj jídelníček obohatit o určité potraviny. Prozradíme vám, jaké to jsou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejnovější studie z amerického Harvardu úspěšně prokázala, že potraviny, které žena jí, mají značný vliv na to, jestli otěhotní, nebo ne.

Ačkoli primárním záměrem autorů nebylo vytvořit speciální dietní plán vhodný k početí, podle serveru Woman´s day narazili během výzkumu na potraviny, které šanci na otěhotnění zvyšují, a dokonce pomáhají v léčbě s neplodností. Jaké to jsou?

Tučné ryby (tuňák, losos)
Vlašské ořechy
Sójové boby
Rybí tuk
Plody moře
Drůbež
Celozrnné výrobky
Ovoce a zelenina

Všechny tyto potraviny jsou podle odborníků spojovány s lepší fertilitou (plodností), a dokonce příznivě působí i na kvalitu mužského spermatu. Výzkumníci také poukázali na to, že potraviny, které obsahují vysoký poměr kyseliny listové (fazole, hrách, zelená zelenina), bojují proti defektům neurální trubice (vrozené vady mozku, páteře a míchy).

Naopak potraviny, které při snaze otěhotnět příliš nepomohou, jsou vajíčka, sýry a suplementy obsahující antioxidanty. Dále vědci vyvrátili negativní vliv mléka a sóji na plodnost stejně jako malé množství alkoholu a kofeinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám