Hlavní obsah

Potraviny, které zlepšují náladu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši náladu může ovlivňovat celá řada faktorů a mezi ty nejdůležitější patří i jídlo. Je vědecky prokázáno, že určité potraviny mají přímý vliv na tvorbu serotoninu - hormonu štěstí. Tato látka působí na nervový systém a navozuje dobrou náladu a pocit radosti.

Foto: Profimedia.cz

Upřednostňovat zdravé potraviny podporující štěstí se vyplácí.

Článek

Tvorbu serotoninu lze podpořit potravinami, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan. Patří sem například kuřecí a krůtí maso, kešu, mléčné výrobky, banány, zelená zelenina, losos a tuňák.

Produkci serotoninu podporují také vitamíny skupiny B – B6, B9 (kyselina listová) a B12, a vitamín C. Hořčík posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu.

Není štěstí jako štěstí

Ani s potravinami „dobré nálady“ to ale není úplně jednoduché. Najdeme mezi nimi takové, které plně vyhovují požadavkům zdravého životního stylu (celozrnné pečivo, ořechy, ryby, drůbež, listová zelenina), ale i potraviny ze zdravotního hlediska sporné (vejce, sýry, červené maso, sladkosti, zejména čokoláda).

Hladinu serotoninu zvyšuje i alkohol, účinně, ale velmi zrádně. V prvních fázích hladina hormonu, tudíž i dobrá nálada, příkře stoupá. Serotonin se však přestává rychle uvolňovat a tělo vyžaduje stále další a další dávku alkoholu.

„Obzvláště ve večerních hodinách, kdy už nepůsobí výrazný stimulátor serotoninu – denní světlo – máme potřebu hladinu hormonu štěstí sami zvedat. V případě nutnosti je tedy vhodné doplnit ‚rozumné‘ potraviny štěstí. Alkohol nebo tabulka čokolády rozhodně nejsou nejlepším řešením, a proto je lepší sáhnout například po malé hrsti mandlí,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, absolventka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, nutriční specialistka a odbornice Světa zdraví na Komplexní nutriční typologii.

Pokud jedinec bude upřednostňovat rozumné potraviny štěstí, pak velmi záhy i zhubne. „Je známo, že šťastní jedinci spálí mnohem více energie a přitom nemají na jídlo ani pomyšlení,” vysvětluje Shaun Anchor, autor knihy Výhody štěstí.

Potraviny podporující dobrou náladu
Banány - jsou opravdovým přírodním antidepresivem. Obsahují tryptofan, cukry, draslík a mnoho dalších vitaminů a minerálních látek. Při podpoře tvorby serotoninu jsou mezi ovocem skutečnými šampióny.
Borůvky, jahody – oba dva druhy ovoce obsahují vysoké množství vitamínu C, antioxidanty a další účinné látky. Organismus čistí, zbavují ho únavy a detoxikují.
Mandle – prostřednictvím vysokého obsahu železa podporují tvorbu červených krvinek. Díky hořčíku, kterého mají vysoké množství, mají antidepresivní účinky, dobře fungují i proti krátkodobému podráždění a zlepšují náladu.
Tuňák, losos – obsahují aminokyselinu tryptofan, která významně podporuje tvorbu serotoninu. Omega 3 mastné kyseliny zabraňují pocitům smutku, úzkosti, zlepšují spánek. Jsou zdrojem vitamínu D, který je stimulantem dobré nálady.
Špenát – obsahuje vysoké množství hořčíku. Zlepšuje koncentraci a duševní výkon. Vitamíny řady B podporují tvorbu serotoninu, tudíž dobrou náladu a psychickou stabilitu.
Kapusta – vyznačuje se obdobnými účinky jako špenát. Obsahuje také mnoho vitaminu C a podporuje nejen dobrou náladu, ale chrání tělo také před nemocemi.
Rajčata – obsahují antioxidant lykopen. Působí jako prevence onemocnění, navíc podporuje pozitivní mysl. Rajčata také obsahují hořčík, draslík a kyselinu listovou.
Kakao a čokoláda – jsou bohatým zdrojem hořčíku, stimulují a revitalizují organismus. Kakaové boby obsahují látky, které mohou způsobit až euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu.

Reklama

Související články

Faktory určující spokojenost českých žen

Co dělá šťastné české ženy? Je to tučný finanční obnos na účtu, spokojený milostný život, nebo dokonale uklizená domácnost? Nejčastější faktory, které vedou ke...

Šťastné manželství snižuje riziko úmrtí

Jak působí na lidské zdraví šťastný a spokojený vztah? Všichni vědí, že emoce mohou mít na zdraví jak psychický, tak i fyzický vliv, ale dá se vědecky...

Výběr článků

Načítám