Hlavní obsah

Pokožka v mrazivém počasí velmi trpí, dejte si pozor na omrzliny

Novinky, Dana Sokolová

Třeskuté mrazy sužují Česko již několik dní a rizika omrzlin jsou tak skutečně vysoká. Stačí se špatně obléci anebo se příliš dlouho oddávat zimním radovánkám, a vážné poškození kůže na sebe nenechá dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

Kůže mnohdy omrzá, aniž by to člověk okamžitě zaregistroval.

Článek

Omrzliny vznikají v důsledku dehydratace v zimě. V mrazivém počasí se v buňkách i mimo ně tvoří krystalky ledu, které poškozují cévní stěny. Tím dochází k odvodňování buněk, následně pak k jejich poškození.

Nejohroženějšími částmi našeho těla jsou nos, uši, prsty a další části obličeje. Přičemž riziko spočívá především v tom, že kůže mnohdy omrzá, aniž by to člověk okamžitě zaregistroval. Může tedy velmi snadno dojít k zanedbání situace a někdy až k odumření tkáně.

Projevy a řešení omrzlin
Kůže je nejprve začervenalá, potom bledá, případně lehce do modra. Na dotek je tvrdá a může se lesknout. Po zahřátí se mohou vytvořit puchýře a rána začít bolet. Nebo naopak zůstane omrzlá oblast bílá, zmodrá či jinak změní barvu. V ten okamžik je dobré vyhledat lékaře.
Při omrzlině musí člověk jednat rychle. Postiženou část pomalu a jemně zahřejte. Můžete přitom použít tělesné teplo, například umístěním dlaní a prstů pod paži či na hrudník.
Omrzlou oblast ničím nemasírujte, pouze namočte do teplé (ne však horké) vody.

Jak chránit pokožku

„Jakmile klesne venkovní teplota pod osm stupňů Celsia, mazové žlázy v pokožce sníží produkci lipidů na minimum. V mrazivém počasí je tak lepší sáhnout po mastnějších, výživných pleťových krémech, které chrání kůži před chladem a lépe udržují vlhkost pokožky,“ vysvětluje přední česká kožní lékařka doc. MUDr. Monika Arenbergerová.

Vytvořený tukový film brání odpařování vody, takže pleť zůstává vláčná a také se zbytečně neochlazuje. Odpařování vody totiž vždy znamená i zvýšenou ztrátu tepla, ochlazování a zároveň poškození kožního povrchu.

„Hutný krém budete potřebovat zejména v extrémních klimatických podmínkách: na horách, ve vysokých mrazech, při dlouhodobém pobytu venku nebo při ostrém větru,“ pokračuje odbornice.

„Za běžných podmínek, kdy pleť není vystavena působení chladu nebo mrazu, můžete používat krémy, které nejlépe vyhovují vašemu typu pleti, např. i hydratační. Ideální je využít dobu, kdy jste přes den doma, nebo je aplikujte na noc.“

Speciální péče rtům

Oblast rtů neobsahuje mazové ani potní žlázky, a proto trpí zejména v chladném období. Součástí každé dámské kabelky by tak měla být výživná tyčinka na rty, nejlépe s UV faktorem.

Pouhý lesk na rty vás neochrání. Sice dodá rtům hydrataci a současně je nádherně rozzáří, ale v mrazivých dnech je to málo.

„Rty jsou velmi citlivé, jejich kůže je křehká a tenká, a protože není „vybavena“ mazovými žlázami, v zimním období velmi rychle vysychá, praská a olupuje se. Praskání rtů často zasahuje i do kontur. Bohužel pak ani při sebelepší péči nemusí dojít k úplné regeneraci a návratu do původního stavu. Při opakovaném vysychání a praskání rtů tak mohou jemné vrásky v oblasti kontur na pleti zůstat,“ upozorňuje MUDr. Yvonne Bergerová.

Foto: archív firem

Péče o rty a ruce

Nezapomínejte na ruce

Ruce, u kterých pozorujeme často přesušené hřbety, bychom měli častěji zvláčňovat a zbytečně je nevystavovat mrazu (nosit rukavice). Krémy na ruce by se měly používat ještě častěji než v létě.

„Kůže kolem nehtů se v zimě často přesouší, praská a vznikají bolestivé pukliny. V takovém případě pomůže koupel ze směsi mandlového, sezamového a olivového oleje, zahřátá na 37-40 stupňů Celsia. Až teplota lázně klesne, ruce vyndáme a lehce osušíme. Pro lepší efekt můžeme poté i vmasírovat směs do okolí nehtu,“ radí MUDr. Monika Arenbergerová.

Tip: Jako doplněk základního ošetření rukou vyzkoušejte regenerační zábaly. Použijte k tomu váš oblíbený krém na ruce. Naneste na ruce krém ve větší vrstvě než obvykle, navlékněte na ně igelitové rukavice či mikrotenové sáčky a pro rychlé zahřátí si ještě navrch natáhněte rukavice ze silnější froté látky, teplé ponožky nebo čisté kuchyňské chňapky.

Mikroten a teplo zlepší vstřebávání tukovitých látek. Po 30 minutách působení přebytky krému utřete nebo vmasírujte do pokožky. Zábal můžete aplikovat také před spaním a v rukavicích jít i spát. Sundat si je můžete kdykoli během noci, pokud vás už budou obtěžovat, nebo až ráno. Ošetření pokožku zjemní a zlepší celkový vzhled rukou. Takové ošetření si dopřejte alespoň jednou týdně.

Foto: archív firem

Péče o ruce

Další nepříjemné reakce na chlad

Alergie na chlad se často objevuje po kontaktu pokožky se studeným vzduchem, vodou, ale třeba i studeným nápojem či jídlem. Projevuje se nejčastěji vodovou rýmou. Častými příznaky alergie na chlad jsou i otoky částí těla, které nejsou dostatečně zakryty oblečením (obličej, ruce). V horším případě se může dostavit i velmi nepříjemná svědivá kopřivka na uvedených místech, někdy i všude po těle.

Kopřivka se projevuje tvorbou kopřivkových pupínků, které vyvolávají chladné předměty, led, studená voda, ale také chladný vítr. Někdy se kopřivka objevuje i následkem rychlého přestupu ze zimy do tepla, který tělo nedokáže tak rychle regulovat. Výsev se objeví většinou do půl hodiny, projevy odeznívají za hodinu až dvě, záleží na rozsahu. Při vzácné tzv. reflexní chladové kopřivce může dojít k celkové anafylaktické reakci, šoku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám