Hlavní obsah

Podzim s sebou přináší i záněty močových cest

Novinky, Andrea Zunová

Podzim s sebou přinesl chladné počasí a s ním i riziko zánětů močových cest. Mnohým ženám stačí jen trochu prochladnout, stát v průvanu nebo se na chvíli opřít o studené zábradlí. Tuto nepříjemnou infekci alespoň jednou za život prodělá většina žen. V Česku někdy mělo zánět močových cest 70 % žen a u 15 % se vrací opakovaně.

Článek

Zánět močových cest poznáme celkem jednoduše. Při močení se totiž projevuje nepříjemným pálením až řezáním. Doprovodnými příznaky mohou být zvýšená teplota a bolesti břicha. Téměř každá žena má svůj recept, jak na infekci v tomto stádiu vyzrát. Ať už je to koupel v horké vodě, teplé ponožky na nohou, nebo pití urologických čajů. Nic z toho neublíží, právě naopak. A důsledné dodržování pitného režimu je lékaři na zánět močových cest velmi doporučováno.

Pokud se však infekce rozšíří dál do ledvin, což poznáme podle bolestí v bederní oblasti a vysokých teplot, je nutné vyhledat lékaře. Podle toho, jak zánět pokročil, se lékař rozhodne buď pro domácí léčbu pomocí antibiotik, nebo pro pobyt v nemocnici.

Prevence může i chutnat

Zánětům močových cest můžeme předcházet. Přírodní prevencí, která je v současnosti velmi populární, jsou americké brusinky. Vědci prokázali, že brusinky z USA mohou pomoci prevenci infekcí močových cest a jsou také účinnou podpůrnou léčbou k antibiotikům.

Brusinky obsahují aktivní látky proantokyanidy (PAC), které pokryjí sliznice orgánů tenkým ochranným filmem a zabraňují tak usazování bakterií na jejich stěnách. Protože se bakterie nemohou usadit a množit, nemohou ani způsobovat záněty a jsou odplaveny pryč z těla s močí. I když tímto způsobem fungují brusinkové PAC i v dutině ústní nebo v trávicím traktu, nejvíce jsou využívány právě pro močové cesty.

Tip

I když čerstvé brusinky jsou k dostání pouze několik měsíců v roce, můžete na ně jednoduše vyzrát. V chladničce vydrží i několik týdnů a v mrazáku až celý rok. Brusinky pak stačí pouze rozmrazit a můžete je používat stejně jako čerstvé. Tuto možnost využívají mimo jiné čeští šéfkuchaři, kteří na čerstvé brusinky nedají dopustit jako na zajímavou ingredienci.

Na trhu jsou k dostání čerstvé či sušené brusinky, brusinkové džusy, nebo plody ve formě doplňkové stravy (např. brusinkový koncentrát, Americké mega brusinky, Urinal Akut či Brusimax). Abychom z brusinkové blahodárné síly vytěžili maximum, doporučuje se jako prevence vypít denně 75 ml 100% džusu, nebo 300 ml brusinkového nápoje s alespoň 25% podílem brusinek. Je možné také sníst 28 g sušených nebo čerstvých plodů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám