Hlavní obsah
Jídlo nevstřebává alkohol, ale zrychluje metabolismus a tím pomáhá tělu vyrovnat se s projevy nadměrné konzumace alkoholu. Foto: Profimedia.cz

Podle vědců je topinka se slaninou nejlepším lékem na kocovinu

Kdo už zažil kocovinu v životě víckrát, možná ví, že zkroucený žaludek pomůže překonat něco teplého a mastného, nejlépe masitého. Britští vědci teď potvrdili, že nejlepším lékem na kococvinu je toast s masitou slaninou, protože dodává tělu potřebné aminokyseliny, které rychle uleví hlavě.

Jídlo nevstřebává alkohol, ale zrychluje metabolismus a tím pomáhá tělu vyrovnat se s projevy nadměrné konzumace alkoholu. Foto: Profimedia.cz
Podle vědců je topinka se slaninou nejlepším lékem na kocovinu

Tohle jídlo navíc zrychluje metabolismus a pomáhá tělu zbavit se alkoholu mnohem rychleji.

„Jídlo nevstřebává alkohol, ale zrychluje opravdu metabolismus a tím pomáhá tělu vyrovnat se s projevy nadměrné konzumace alkoholu. Takže jídlo člověku rychle pomůže cítit se lépe. Chléb je bohatý na sacharidy a slanina (masitá, nikoli tučná) je bohatá na bílkoviny, které se štěpí na aminokyseliny. A tělo potřebuje tyto aminokyseliny, takže když si je dopřejete, cítíte se hned lépe,“ tvrdí Elin Robertsová z Newcastle University.

Tělo samo pozná co mu chybí

Problémem nadměrné konzumace alkoholu je fakt, že se z těla při ní vyplavují i neuropřenašeče, tzv. neurotransmitery. Jenže anglická slanina obsahuje velké množství těchto bílkovin, které rychle nedostatek přenašečů doplní a vyčistí tím hlavu,“ uvedla Robertsová pro list The Mirror.

Tělo dobře pozná, co mu chybí. A když se po propité noci člověk sklání nad voňavou slaninou či vajíčkem, tělo cítí velkou zásobu aminokyselin a začne slinit. Řada vegetariánů dobře ví, že s kocovinou se odolává masu mnohem hůře. Podle Robertsové je to přirozené, protože tělo v tu chvíli velmi silně vyžaduje to, co nutně potřebuje.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků