Hlavní obsah

Podle amerických vědců závisí hladina cholesterolu na genech

– WASHINGTON

Američtí vědci tvrdí, že již zjistili, proč někteří lidé mohou jíst čokoládu a čipsy podle libosti a přitom jim hladina cholesterolu v krvi nestoupne. Studie badatelů z Berkeleyské národní laboratoře, která se zaměřila na dvojčata, dokazuje, že všechno je v genech, tvrdí vědci, kteří svá zjištění zveřejnili v nejnovějším čísle odborného časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Článek

Osmadvacet párů dvojčat bylo vybráno tak, aby v každém páru byl jeden aktivní atlet, běžec na dlouhé trati, zatímco druhé dvojče se vyznačovalo zdrženlivým vztahem ke sportu, nebo vůbec nesportovalo.

Po šest týdnů mělo každé z dvojčat předepsánu buď tučnou dietu, v níž z tuků pocházelo 60 procent kalorií, nebo netučnou dietu, v níž z tuku pocházelo pouze 20 procent kalorií. Během tohoto období badatelé u účastníků výzkumu měřili hladinu cholesterolu. Po šesti týdnech dvojčata přešla na druhou dietu, přičemž u nich byla znovu měřena hladina cholesterolu.

Výzkum ukazuje důležitost genů

Dvojčata z každého páru reagovala na diety velmi podobně, avšak mezi jednotlivými páry byly zaznamenány významné rozdíly. Některá z dvojčat měla jeden nebo dva geny, které je činily velmi citlivými na obsah tuků v potravinách. Jiná dvojčata byla zase geneticky vybavena tak, že množství tuku u nich hladinu cholesterolu neovlivňovalo, ať již byly jejich fyzické aktivity jakékoli.

"Pokud jedno z dvojčat mohlo jíst tučnou dietu bez zvýšení 'špatného cholesterolu' (LDL), bylo to možné i u jeho bratra. Pokud u jednoho z dvojčat stoupl cholesterol LDL, když přešlo na tučnou dietu, došlo k tomu i u jeho bratra," prohlásil vedoucí výzkumu Paul Williams a dodal: "Náš výzkum ukazuje, jak jsou geny důležité."

Humphriese: Zapotřebí je další práce

Tento závěr potvrzuje profesor kardiovaskulární genetiky z univerzity v Londýně Steve Humphries: "Všichni známe lidi, kteří přibývají na váze, už když se podívají na zákusek se šlehačkou, a jiné lidi, kteří snad jedí všechno a stále zůstávají hubení. Lékaři také vědí, že někteří lidé dobře reagují na netučnou dietu, zatímco u jiných je hladina cholesterolu v krvi vysoká, ať už je jejich dieta jakkoli přísná."

Podle profesora Humphriese je ještě zapotřebí další výzkum, aby se zjistilo, které geny působí tyto rozdíly a jaké diety mohou pomoci těm, kdo jsou citliví na tuky. "Než to dokážeme, tito lidé budou asi potřebovat léky snižující obsah lipidů, jako statiny, aby se snížila jejich hladina cholesterolu," upozornil Humphries.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám