Hlavní obsah

Podivné živočišné ingredience, které se používají v kosmetice

Novinky, ema

Pokud jste se nikdy příliš nezajímali o složení vaší kosmetické taštičky, teď už možná začnete. Mohlo by vás totiž překvapit, jaké zvláštní ingredience v ní najdete. Relativně běžně se tam vyskytují extrakty z rybích šupin nebo drcení brouci.

Foto: Profimedia.cz

Možná budete překvapeni, co všechno nosíte ve své kosmetické taštičce.

Článek

Jednou ze zvláštních přísad je ambra. Je to voskovitá žlutá substance nacházející se v trávicím traktu kytovců. Její funkce je čistě ochranná – obaluje potravu, a chrání tak živočicha před případnými nežádoucími, třeba ostrými předměty, které může spolknout. Jenže časem se tato látka nahromadí a kytovec ji ze sebe dostává buď s výkaly, anebo v případě komplikací s potravou – vyvrhne ambru ústní dutinou. Tato přísada je velmi ceněná jako příměs do drahých parfémů. Díky ní si totiž parfém déle udrží svou vůni.

Drcení brouci

Karmín je přírodní červené barvivo. Na tom by nebylo nic divného, kdyby se nevyráběl z rozdrcených a předem vysušených brouků, červců nopálových (Dactylopius coccus). Tito živočichové se živí kaktusovými (červenými) plody a žijí ve Střední a Jižní Americe. Malými broučky je pak dobarvována nejen kosmetika, ale i spousta potravin, nevyjímaje například oblíbené jogurty. Nedávno se k používání barviva z červců dokonce přiznala i jedna velmi oblíbená síť kaváren, což vyvolalo pozdvižení. Obvykle se karmínem v kosmetice dobarvují rtěnky a tvářenky.

Třpyt rybích šupin

Jste naprosto u vytržení z moderních laků na nehty, které ještě před lety nebyly nikde k sehnání? Přitahují vás jako magnet ty třpytivé nebo perleťové? A přitahují vás i stejně blyštivé rybí šupiny? Ty obsahují guanin, který se izolací ze zmíněných šupin používá jako přísada do šamponů, rtěnek, laků na nehty, očních stínů i linek, aby produktům dodal tolik atraktivní měňavý nádech.

Býčí žlázy

Díky vysokému obsahu bílkovin se výtažek z býčích žláz stal velmi populárním především mezi vlasovými přípravky. Tato zvláštní přísada totiž dokáže vlasům dodat lesk a regenerovat vysušené konečky.

Hydratace v ulitě

Šnečí sliz sice nezní moc lákavě, ale na druhou stranu to vyrovnává svými účinky. Díky kyselině glykolové a elastinu, který sliz obsahuje, chrání hlemýždě před poraněním, bakteriemi i UV zářením. Nachází se v něm také velké množství proteinů, které regenerují tělo živočicha. A stejně tak působí i na lidskou pokožku. Je také užitečný při eliminaci jizev, strií a léčbě akné.

Hojivý lanolin

Tuk a pot ovcí se při zpracovávání ovčí vlny odstraňuje praním. Tím se získává lanolin, který se pak hojně používá v kosmetice, především pro své hojivé účinky. Častokrát také bývá přísadou do hydratačních krémů, pomád na rty i do přípravků, které často používají kojící matky na bolavé prsní bradavky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se správně v zimě starat o pleť

O většinu věcí se musíme v zimě starat úplně jinak. O bazén, auto i květiny. Jiný přístup si ale zaslouží také naše pleť. Protože kosmetické přípravky, které...

Co si zabalit s sebou na hory

Za sněhem budeme muset letos vyrazit na hory. Jiné klimatické podmínky, sněhová nadílka a daleko větší zima si ale žádají teplé oblečení a speciální kosmetiku...

Výběr článků

Načítám