Hlavní obsah

Počet nemocných s rakovinou jater stoupá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nemocných s rakovinou jater v České republice významně stoupá. Právu to řekl v úterý profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Článek

„Ještě před deseti lety jsme měli zhruba 500 nemocných ročně, nyní už je to 700. Růst onemocnění souvisí i s vyšším výskytem žloutenky typu B a C,“ uvedl profesor.

Příznaky jsou velice nenápadné. Například nechutenství, postupný úbytek váhy, ale také tlaky v podbřišku a neurčité zažívací potíže. Do jednoho roku většina pacientů zemře.

Prevencí je nepít nadměrné množství alkoholu, nekouřit. Podle Petruželky se ukázalo, že rizikovými faktory kromě žloutenky jsou také i plísňové jedy v potravě. Ty se mohou vyskytnout například v burských oříšcích nebo v obilovinách při špatném skladování ve vlhkých a teplých podmínkách.

Léčba je chirurgická a v poslední době i biologická, tedy cílená přímo do nádoru. „Je to světlo na konci tunelu pro nemocné,“ tvrdí profesor Petruželka. Podle něj by nákladná biologická léčba měla být soustředěna výhradně do specializovaných onkologických center.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina prostaty se dá zachytit včas

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším typem rakoviny u mužů v Evropě. Počet nemocných se za posledních dvacet let zdvojnásobil. Přitom počet mužů, kteří...

Výběr článků

Načítám