Hlavní obsah

Po tučném jídle se netloustne tolik, jak mnozí tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ve společnosti panuje mnoho mýtů okolo přibírání na váze i hubnutí. Jedním z nich je i tvrzení, že přibírání se odvíjí podle množství tuků, které v potravě přijímáme. Podle vědců je to nesmysl, jelikož pro nežádoucí přírůstky na váze jsou mnohdy mnohem nebezpečnější kalorie příjímané z cukrů a bílkovin.

Foto: František Petrák, Právo

Tučné vepřové maso sice není nejzdravější, ale hmotnost příliš neovlivňuje.

Článek

Podle vědců není pro tloustnutí či hubnutí důležitý ani druh tuku, který jíme. Ze všeho nejdůležitější je totiž zdravý životní styl.

"Lidé by měli především pohlížet na to, aby jedli vyváženou stravu a měli dostatek pohybu. Pokud se zaměří pouze na tuk, jako jediný faktor, který škodí, je to špatně," vysvětluje Dr. Nita Forouhiová z Institute of Metabolic Science v Addenbrookově nemocnici v britské Cambridgi.

Není známo přesné množství

Vědci poukazují na to, že množství tuku, po kterém dochází k tloustnutí, dosud nebylo určeno. Sledovali proto deset let zdravotní údaje 90 000 mužů a žen ze šesti evropských zemí.

Příjem tuků činil v průměru 31,5 až 36,5 procenta celkového příjmu kalorií. Respondenti ročně přibrali v průměru jeden kilogram. Analýza všech faktorů, které měly na tuto skutečnost vliv, ale ukázala, že přírůstek váhy je na množství zkonzumovaného tuku nezávislý.

Samozřejmě tato studie ale nemá nabádat lidi k tomu, aby se ládovali tučným jídlem od rána do večera. Ani to není pro tělo to správné řešení. Tuky se totiž netýkají pouze tloustnutí, ale také celkového zdraví, které může jejich velké množství skutečně ohrožovat.

Podle odborníků na výživu by tak jako tak lidé měli upřednostňovat "zdravé" tuky z ryb, ořechů či rostlinné tuky, které by měly činit 20 až 35 procent celkového množství kalorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám