Hlavní obsah

Po prášcích na potenci můžete ohluchnout, varují lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud své problémy s potencí řešíte Viagrou nebo podobnými léky, riskujete hluchotu, varují lékaři. Podle nich mohou být tyto prostředky spojeny se stovkami případů náhlé ztráty sluchu po celém světě. Informoval o tom server Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Léky na potenci mohou v daném okamžiku přinést potěšení, jejich užívání ale může mít i vážnější vedlejší účinky.

Článek

Doktoři začali varovat, že léky mohou poškodit sluch uživatele, po nárůstu lidí se sluchovými problémy v USA. Odborníci byli zjištěním znepokojeni a dožadovali se prošetření oficiálními institucemi napříč třemi kontinenty.

Uživatelé v Americe, východní Asii a Austrálii byli tedy odborníky dotazováni, zda utrpěli ztrátu sluchu krátce po požití pilulky na potenci. Čtyřicet sedm případů s podezřením na percepční nedoslýchavost - rychlou ztrátu sluchu v jednom nebo obou uších - bylo spojeno s Viagrou a podobnými léky, jako Cialis a Levitra.

Nicméně, dalších 223 zpráv vypracovaných v USA spojitost vyloučilo.

Přesný vliv vědci neznají

Průměrný věk postižených byl 57 let, i když dvěma ze zúčastněných mužů bylo jen 37, zjistila studie.

Vědci se nejsou jisti, jaký mohou mít léky na potenci vliv na sluch. Nejpravděpodobněji se může stát, že řetězec chemických reakcí vyvolává klepání a tlak ve vnitřním uchu.

"Lékaři předepisující tyto léky musí brát na vědomí tento možný vedlejší účinek, "myslí si doktor Shah Afroze Khan z nemocnice Charing Cross Hospital.

Naproti tomu Britská regulační agentura, která má na starosti kontrolu léčiv, oponuje, že stížnosti na ztrátu sluchu spojené s léky na potenci byly extrémně vzácné. Mluvčí agentury dodal, že zprávy o nežádoucích reakcích na lék nedokazují, že je lék přímo způsobil.

Výzkum byl zveřejněn v časopise Laryngoscope.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám