Hlavní obsah

Plísně se léčí dlouho

Právo, Václav Pergl

Kdo měl někdy plísňové onemocnění, ať už kůže nebo nehtů, potvrdí, že se léčí dlouho, jsou nevzhledná a dokáží se podepsat i na psychice pacienta. Proto čím dříve se začne s jejich účinnou léčbou, tím větší je naděje, že se onemocnění brzy zbavíme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle doktorky Markéty Chlupáčové ze Státního zdravotního ústavu různé druhy plísní mohou napadat kůži, vlasy, nehty či vousy. Nejčastější infekcí spojenou právě s prostředím bazénů je infekce, při které je postiženo chodidlo a také kůže mezi prsty. Plíseň se ale může objevit kdekoli po těle.

Onemocnění se projeví svěděním, mokváním, zarudnutím a postižené partie se pak drolí, lámou či tvrdnou. Narozdíl od bradavic, postihují plísňová onemocnění většinou osoby starší 15 let.

Jaké jsou zdroje

Zdrojem plísňového onemocnění nebo bradavic je většinou člověk trpící takovým onemocněním. Infekce se šíří bud přímým kontaktem, nebo společně užívanými předměty a prostorami. To mohou být například ručníky ale i sedátka, podlahy apod.

Nejčastěji nemoc získáme našlápnutím infekčních šupinek kůže, která se odrolila z nohou pacientů už s plísňovým onemocněním.

Právě infekční šupinky kůže obsahují zárodky plísní. Tyto šupinky ulpívají hlavně na dřevěných podlážkách ve společných sprchách, na dlaždicích v okolí bazénů a na podlahách v šatnách. Přenesení infekce pak usnadňuje poranění nohou, zejména prasklinky kůže mezi prsty u nohou. Dále pak ploché nohy nebo nohy, které jsou otlačené nevhodnou obuví. Přenos vodou prokázán nebyl.

Onemocnění nehtů

Nepříjemné je i plísňové onemocnění nehtů, tzv. onychomykóza. Obecně se předpokládá, že postihuje až osm procent populace, což by v České republice znamenalo až 800 tisíc pacientů.

Důvodem většinou je:
* nošení uzavřené a neprodyšné obuvi z nevhodných materiálů,
* hromadné využívání plaveckých bazénů,
* traumatizace nohy při delší námaze, např. sportu, turistických výpravách o dovolené atd.,
* některá onemocnění, zvlášť cukrovka a cévní onemocnění, ale i obezita,
* zvýšené pocení nohou, hlavně v letním období,
* širší užívání antibiotik a kortikosteroidů.

Je-li onychomykóza nedoléčena nebo léčena špatně, může být zdrojem vážných komplikací, především u diabetiků. Toto onemocnění výrazně zhoršuje kvalitu života, protože postiženým se hůře chodí a špatně i stojí. Nehty jsou nevzhledné, oni se za ně stydí a raději dál nosí uzavřenou obuv, a nemoc se ještě zhorší.

Léčba vždy s odborníkem

Léčba jakýchkoliv plísňových onemocnění by vždy měla probíhat v odborné dermatologické ordinaci. Lékař ji stanoví až po celkové anamnéze, protože někdy zdrojem plísňového onemocnění, ať už kůže nebo nehtů, může být i snížená imunita organismu. Ta totiž naruší rovnováhu osídlení organismu přirozenou mikroflórou.

U nehtů je známa tzv. pulzní léčba, která je pro pacienta velmi výhodná. Nemusí brát prášek každý den, ale lék užívá vždy jen jeden týden v měsíci a následující tři týdny má volno. Léčbu si tak může lépe naplánovat.

Každá léčba plísňových onemocnění však trvá dlouho a musíme se připravit na několik měsíců, ne-li rok. Jestliže je postiženo jen třicet procent nehtové ploténky, aplikuje se léčba lokální, při větším rozsahu celková, tzv. systémovými antimykotiky.

Chytrá houba

Českým vědcům patří světový unikát. Vyvíjeli preparát proti plísním u rostlin, ale ukázalo se, že je účinný i na plísně kůže a nehtů. Jde o přípravek se zárodky houby Pythium oligandrum. Preparáty s ní dokáží plísně likvidovat. Přípravek zatím není lékem, ale kosmetikou a tak ho dostaneme v lékárnách bez lékařského předpisu. Zlepšuje stav atopických ekzémů, ale i bércových vředů. Je přírodní povahy a pomůže i s likvidací plísní na kůži a nehtů.

I při použití tohoto preparátu je dobré se ale předem poradit s ošetřujícím lékařem.

Plísňová onemocnění jsou vždy velmi nepříjemná a nevzhledná. Proto se lidé za ně většinou stydí a oddalují návštěvu odborného lékaře. Ti však upozorňují: plísně sami nevyléčíte. Proto čím dříve navštívíte odborného lékaře, tím dříve se i zbavíte problematického onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Nohy sužují i mykózy

Mykózy již dávno nejsou problémem jen menších skupin, jako jsou starší lidé nebo rizikoví pacienti. Mykózy a plísně dnes obecně patří k nemocem, které je nutno...

Výběr článků

Načítám